• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti seis ei ole nii hull, kui paistab

  Juhtkiri.Foto: Anti Veermaa

  Eestist pagev väliskapital ei pea ilmtingimata olema ainult halb märk, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

  Äripäev kirjutas esmaspäeval, kuidas viimasel aastal on Eesti ettevõtjad ostnud ettevõtetest välja paljusid välisosanikke, kuid paraku pole tegu kohaliku kapitali tugevnemise, vaid välisinvestorite pagemisega ääremaalt.
  Äripäeva toimetuse meelest ei tasuks välisinvestorite pagemist võtta tingimata negatiivse varjundiga, mis pidurdaks Eesti edulugu. Vastupidi: Eesti ettevõtjatel avaneb võimalus seada ise takt, mille järgi hakkab organisatsioon edaspidi tegutsema. See aitab elavdada nii ettevõtte enda kui ka konkurentide tegevust, mis suures pildis viib ettevõtluskeskkonda edasi.
  Välisomanikega ettevõtted kipuvad tihti järgima reegleid, mis oleksid kasulikud kogu grupile ega seaks takistusi emaettevõttele. See tähendab, et välisomanik hoiab vajadusel tütarfirma teises riigis piisavalt tugeva lõa otsas. Näiteks Soome joogitootja Olvi on suutnud Tarmo Noopi juhitava A. Le Coqi najal aastaid nautida kontserni korralikku toimimist. Tartu õlletehas on Soome kontserni mootor, mis annab märkimisväärse osa käibest ja kasumist. Seetõttu on vähetõenäoline, et soomlased oleksid valmis sedavõrd hästi toimivast ettevõttest loobuma. Samas jääb avastamata võimekus, mida suudaks A. Le Coq teha Soome turul siis, kui ettevõte oleks Eesti omanike juhtida.
  Vabadus otsustada
  Hiljuti julgustasime Eesti ettevõtjat Soome piiluma, et võimalusel osta sealseid konkurente või partnereid, mis avaks ukse uuele turule. Nagu seni on teinud Maag Lihatööstus või Toode. Tasub kiita ka Merko Ehitust, kes tahtis suurema kasvuvõimaluse nimel Norrasse laieneda ning ostis seetõttu enamusosaluse sealses ehitusfirmas. Nemad on head näited, kuidas kodumaise kapitaliga ettevõte on suutnud Eesti turul kasvada nii suureks, et uusi võimalusi otsitakse teiselt poolt piiri. Keegi peale nende endi ei sea neile piire, kuhu nad tohivad minna või kuidas nad tahavad kasvada.
  Vastuargumendina saab öelda, et pelgalt omade jõududega kaugele ei jõua. Nii, nagu Eesti ettevõtted vajavad kohalikku kapitali, vajatakse ka välismaist kapitali.
  Välismaise kapitali otsus investeerida Eesti ettevõtluskeskkonda annab märku, et siinne potentsiaal on näha ka kaugemale ning seetõttu ollakse valmis panustama suuremalt, kui seda suudaksid kohalikud. Kui ettevõtluskeskkond on atraktiivne, siis investeeritakse julgemalt ja pikemas perspektiivis.
  Eesti majandus seisab
  Viimasel ajal on kostuma jäänud hüüded Eesti majanduse seisakust ja ideede puudusest. Ettevõtjate töö tulemusi peegeldab statistika, mille järgi ettevõtlussektori kasum 2015. aastal vähenes pärast kolmeaastast kasvuperioodi. Merko otsus otsida kasvu Norrast, kuna Balti turu kasvuvõimalused on piiratud, peegeldab justkui välisinvestorite pagemispõhjuseid.
  Samas tuleb leida üles need ettevõtjad, kes tahavad osta välisomaniku osalust. Ei tahaks uskuda, et LHV, EfTEN või trio Pant-Hanschmidt-Järvelill oleksid nõustunud rahaga riskima, kui nad ei näeks võimalust olemasolevat muuta paremaks. Kuna kohalik kapital tunneb tihti kohalikke olusid välisomanikest paremini, siis annab see eelise, kuidas kohalikul turul paremini saada hakkama. Eestil on veel kasvuruumi küllaga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA aktsiaturud alustasid nädalat reipa tõusuga
USA suuremad aktsiaindeksid kerkisid nädala esimesel börsipäeval reipalt: S&P 500 tõusis 1,86%, Dow Jones 1,98% ja Nasdaqi liitindeks 1,59%.
USA suuremad aktsiaindeksid kerkisid nädala esimesel börsipäeval reipalt: S&P 500 tõusis 1,86%, Dow Jones 1,98% ja Nasdaqi liitindeks 1,59%.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.