Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maarjamaalt marjamaale

  Äripäeva meelest on taas hoogu võtvast Soome tööle minemisest Eestile vaid kasu. Teenitakse seal, kulutatakse siin.

  Meie tänases kaaneloos ütleb ühe tööjõurendifirma direktor, et kui aasta alguses sai nende kaudu tööd paarkümmend eestlast, siis praegu on see arv juba üle saja ning juba jaanuariks on eestlased täitnud juba 200 töökohta.
  Sama mees räägib, et nad kavatsevad järgmise aasta jooksul suurendada eestlastele pakutavate töökohtade arvu veel kolmesaja võrra! Ja see on kõigest üks tööjõuvahendusfirma. Peamiselt otsitakse töötajaid metallitööstusesse, restoranidesse, ehitusobjektidele ja majapidamistöödele.
  Põhjusena nimetatakse olukorda, et just praegu hakkab pealesõjaaegne elanikkond jääma pensionile ning sellega seoses kaotavad Soome ettevõtted väga palju oskustöölisi. Noored aga oskustöölisteks hakata ei taha.
  Äripäeva meelest on tegemist ülihea uudisega, mis suudab isegi tööpuuduse statistikat meile soodsamas suunas kasvatada. Ikka on ju hea meel, kui kodumaal töötuks jäänud ja ehk isegi end kasutuna tundma hakanud inimene leiab omale tööd, uusi väljakutseid ja hakkab sealjuures euroopalikku palka saama. Sellest tõuseb inimese eneseusk, paranevad tema töö tulemused, ühtlasi ka sissetulekud ja elujärg.
  Kui ta juhtub veel pereinimene olema, saavad ka kaasa ja lapsedki rõõmupeost osa. Pealegi tõuseb sellest kasu ka Eesti majandusele – suurem osa Soome (mida võib vast nimetada Eesti kuueteistkümnendaks maakonnaks, kui asja siitpoolt Soome lahta vaadata) tööle läinud eestimaalastest teenivad oma palga välja sealpool Soome lahte, kuid kulutavad seda valdavalt siin. Ja see on väga hea, aitab elavdada siseturgu.
  Kuigi tuleb tunnistada, et võõrasse keskkonda, võõrasse keele- ja kultuuriruumi, sadade, ehk isegi tuhandete kilomeetrite taha kolimine on jõukohane peaasjalikult keskmisest taibukamale ja  ettevõtlikumale inimesele. Sellisele inimesele, kes Eestiski korralikku karjääri teha suudaks ja kelle lahumisest ikkagi veidi kahju. Isegi kui tegemist on sunnitud ja ajutise lahkumisega. Samas, vaadates otsitavate erialade pikka nimekirja, kuhu eestlasi juurde oodatakse, tuleb tunnistada, et see ulatub ikka seinast seina. Alates tüümafüüsikutest kuni majapidamisabilisteni välja. Seega oluliselt ajude väljavoolust me rääkida siiski ei saa.
  Äripäeva meelest on võõrsile tööle minemisest Eestile vaid kasu olukorras, kus meie tööpuuduse number 20% küünitab. Rendifirmade pakutavad tööotsad on reeglina lühemaajalised, mistõttu inimene Eesti tööturu jaoks kaduma ei lähe. Soomlased ise arvavad, et juba umbes aasta pärast on Eesti majandus toibunud tasemele, kus senises mahus tööjõudu siit enam värvata ei saa. Siis ootame teid tagasi. Iga eriala talente.
  Autor: 1185-aripaev
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Pirita linnaosavanemat kahtlustatakse altkäemaksu võtmises Asjasse segatud ettevõtja: kahjuks ei saa kommenteerida
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.