Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallink lõpuks kasumis!

  Tallink on Äripäeva arvates ohtlikest vetest välja saanud ning kasumi poole seilamas, kirjutasime siinsamas juhtkirjas 21. jaanuaril laevandushiiu kvartalitulemusi kommenteerides.

  Täna saame raporteerida – kasum ongi käes! Eile avaldatud lõppenud majandusaasta esialgsete auditeerimata majandustulemuste kohaselt teenis me laevafirma 12,7 miljardi kroon suuruse käibe juures 342 miljonit krooni puhaskasumit. Võrdluseks, eelmisel (2008/2009) majandusaastal kasvas Tallinki käive vaid 0,8% võrra, ulatudes 12,4 miljardi kroonini, kuid amortisatsioonikulude ja finantskulude tõttu jäi firma 128 miljoni krooniga kahjumisse.
  Äripäevale on eriti meelt mööda, et kasumit ei toonud keerukad finantsskeemid (vara üles hindamised jms), vaid ettevõtte põhitegevusala – kasumi tõid püstitatud rekordid reisijate- ja kaubaveos. Reisijate arv kasvas kokku 4%, suurim kasv tuli Läti-Rootsi liinilt (16%) ja Eesti-Soome liinilt (9%). Veetud sõidukite arv kasvas aastaga 12% ja kaubaveod näitasid aasta lõikes kolmeprotsendist kasvu.
  Jah, tänavu on Tallinkil ette näidata aga kuhjaga häid uudiseid, kaasa arvatud äsjanopitud võit Eesti Tööstus- ja Kaubanduskoja ning EASi koostatud Eesti Konkurentsivõimeliste Ettevõtete edetabelis.
  Kuid kas vahepeal juba lootust kaotama hakanud aktsionärid, eriti väikeaktsionärid võivad end lõpuks ometi väärt investeeringu tegemise eest tänada.
  Aktsia kasvas Tallinna börsil eile, enne kasumist teatamist 3,2miljoni kroonise käibe juures 2,8%. Tõsi, aktsia hind on veel allpool viie aasta tagust avaliku emissioonihinda, millega 17 000 eestimaalast rahvusliku laevafirma osanikeks tormas.
  Dividende veel ei jagata, kuigi laevandushiiu juhid on öelnud, et on sinnapoole teel. „See on üks suur unistus meil kõigil ja ma arvan, et kolme-nelja aasta pärast hakkame kindlasti maksma,“ lootis Tallinki üks omanikke ja pikaajaline nõukogu esimees Toivo Ninnas tänavu jaanuaris. Seega, varugem veel kannatust. Eilsed head uudised aitavad muidugi tulevikku helgemana vaadata, head uudised annavad ootustele uue sisu.
  „Kui Tallinki juhtide valitud kursile karisid ja jäämägesid ei juhtu, võime laevafirma tuhandete aktsionäride seast juba õige pea rõõmuhõiskeid kuulda,“ kirjutasime jaanuaris ja sõname tänagi. Kuid mis saab edasi?
  Konkurent, Viking Line teatas eile, et suvi oli kõigi laevafirmade käibele väga hea, kuid kasumit võivad alandada kallinenud kütus ja Rootsi krooni tugevnemine. Ei kõla meelakkumisena.
  Pealegi teatas Enn Pant jaanuari lõpul toimunud aktsionäride koosolekul soovist lahkuda järgmisel majandusaastal Tallinki juhatuse esimehe kohalt nõukokku tingimusel, et ettevõte jõuab enne kasumisse. Uue juhi kohal lootis Pant näha senist juhatuse liiget Andres Hunti.
  Kasum on nüüd käes, kas Pant astubki peale 14 aastast Läänemere juhtiva laevafirma ülesehitamise rasket tööd edasi? Ja kas Hunt veab välja?
  Autor: 1185-aripaev
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Kriis Ühendkuningriigi valitsuses jätkub, pannes naela langema
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Eesti suurendab kaitseväe sõjaaja koosseisu veerandi võrra
Eesti kaitsevägi hakkab lähiaastail välja õpetama veel 10 000 reservväelast, kes sõja puhkemise korral määrataks maakaitse üksustesse.
Eesti kaitsevägi hakkab lähiaastail välja õpetama veel 10 000 reservväelast, kes sõja puhkemise korral määrataks maakaitse üksustesse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.