Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hinnatõus surub kõvasti kahvlisse

  Värske Äripäeva kaanelugu räägib, et üleilme tooraine hinnatõus on kõvasti kahvlisse surumas ka Eesti ettevõtjaid – kes hindu ei tõsta, on suremisele määratud, kes tõstab, ei pruugi ka ellu jääda.

  Äripäeva arvates toob tooraine kallinemine suure tõenäosusega meile lähitulevikus veel ühe ümberkorralduste laine turul, sest ettevõtted, kes ei suuda toime tulla, peavad pillid kotti panema.
  Miks me nii arvame? Kuna Eesti on avatud majandusega riik, mõjutavad maailmaturul rekordeid löövad toorainehinnad suurel määral nii meil tegutsevate ettevõtete käekäiku kui ka tarbijahinnaindeksit. Tagajärjeks ongi, et ettevõtted on tõsises kahvlis, sest nõudlus, eriti kodumaine, ei ole hinnatõusuga samas tempos järgi tulnud ning tootjad-müüjad peavad tõstma hinda, kuid tarbijal pole raha.
  Tõsi, artiklis sõna saav majandusteadlane Andres Arrak arvab, et tegelikult tuleneb hinnatõus suuresti kartellilepetest, me turu väiksusest ja tõsiseltvõetava konkurentsi puudusest, et tooraine hinnatõus jäetakse lihtsabaselt lõpptarbijale maksta. Jah, makromajanduslikult on Arrakul õigus. Olukorras, kus siseturg ei kasva ja uut raha (pankadest) sisse ei voola, ei tohiks üldist hinnatõusu olla. Et kui keegi suudab hinda tõsta, siis teine peaks saama sellevõrra vähem, sest raha hulk turul ju ometi ei suurene.
  Äripäeva arvates on hinnatõusu põhipõhjus ikkagi tooraines, mil omakorda mitmeid põhjuseid: 1) investorid ei usalda valuutasid (eriti USA dollarit), sest keskpangad trükivad raha pidevalt juurde, vara aga juurde ei teki ja seetõttu vara hind suhtena rahasse kallineb; 2) Hiina-suunaline väga kiire nõudluse kasv.
  Mis siis saab? Tarbija jaoks tähendab see vaid üht - elu läheb üha kallimaks. Tarbija peab hakkama rohkem valima, mida osta, sest enam ei konkureeri kaubad ainult sektorisiseselt, vaid lausa üle sektori piiride. Et kui toidukaubad kallinevad, siis tõenäoliselt jääb tarbija ostukorvis küll piima-leiva kogus samaks, kuid väheneb kommi, singi ja juustu kogus. Sest inimestel on endiselt igas kuus sama palju raha kulutada, palgad ei ole ju kasvanud. Seega peab tarbija valima ja siin võib näiteks kurgi hinnatõus tähendada ka oma autoga mõne kilomeetri vähem sõitmist.
  Mis ettevõtjaist tuleval aastal saab, on üsna äraarvamatu – ühest küljest on edasist hinnatõusu raske uskuda, sest meil lihtsalt pole raha, millega inflatsiooni kütta. Raha hulk turul ju ei suurene, vähemalt lähitulevikus – palgad ei tõuse ja pankade laenujääk on nullis, st makstakse tagasi enamgi kui välja antakse. Samas jah, tooraine hinnad tekitavad inflatsiooni, mis peaks veidike tõstma ka ettevõtete käivet-kasumit, mis omakorda võiks väikese nihkega kajastuda ka palgas. Kuid kuna on teada, et vähemalt eraettevõtetes on kulud ammuilma miinimumini kärbitud, siis mis võimalusi peale hinnatõusu veel jääb?
  Autor: 1185-aripaev
 • Hetkel kuum
Tarmo Virki: õpetajad, palun streikige varsti jälle
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Kui talvel õpetajad streikima asusid, siis loodi hetkeks suurepärane võimalus praegust haridussüsteemi lammutama asuda. Sest olgem ausad, selleks on viimane aeg, kirjutab ettevõtja ja Äripäeva iduettevõtete teemaveebi FoundME.io juht Tarmo Virki.
Pessimism USA intressimäärade langetamise osas mõjus turgudele pärssivalt
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Föderaalreservi esimees Jerome Powell ütles teisipäeval, et inflatsiooni surumine keskpanga poolt seatud 2% tasemeni võtab oodatust kauem aega, mistõttu pole selge, millal intressimäärasid ikkagi langetatakse. Wall Street võttis uudise tõrksalt vastu: ehkki Dow 30 lõpetas napilt rohelises +0,17%, siis Nasdaq taandus -0,12% ning S&P 500 kukkus -0,21%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
FT: Venemaal miljardeid teeniv Austria pank reklaamis laienemisplaane
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raiffeisen Bank International, mis teenib poole grupi kasumist Venemaal ja Valgevenes, reklaamis end Venemaal suurte kasvuplaanidega.
Raadiohommikus: 5MIINUSE börsirämmarist ja kinnisvarast nii meil kui Hispaanias Uus võimalus: jäta küsimusi hommikuprogrammi külalistele
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.
Teisipäevane hommikuprogramm võtab fookusesse Äripäeva lugejate ja kuulajate kaks meelisteemat – investeerimise ja kinnisvara.