Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hoiustaja, leia uued lahendused

  Kui tähtajalise hoiuse intressid ei anna oodatud tootlust, siis tuleks koostöös pangaga leida võimalikult kiiresti parima riski ja tootluse suhtega uus lahendus, arvab Sampo Panga säästmis- ja investeerimisvaldkonna juht Vitali Antipov.

  Järgneb Antipovi kommentaarEesti investorite peamine probleem on teadmatus, kuidas majanduslikud protsessid kulgevad ning kuidas raha üldse toodab raha. Tavaliselt suhtutakse tähtajalistesse hoiustesse ning teistesse, pankade poolt pakutavatesse instrumentidesse justkui oleks see imedemaa, kus raha lihtsalt kasvab. Tihtilugu hoiustajad aga ei süvene, kuidas vahendid kasvavad ja millised faktorid kasvu soodustavad või pärsivad
  Näiteks, kui inimesel on võimalus valida, kellele laenata 100 krooni – kas heale naabrile, kelle tausta teab ta väga hästi ning keda ta usaldab, teisele naabrile, kelle puhul on teada riskid, et ta ei pruugi õigeaegselt laenu tagastada või kolmanda variandina hoopis täiesti võõrale inimesele, siis ilmselt langeks enamikel olukordadel otsus esimese kasuks. Aga, kui oletada, et esimene lubab järgmisel palgapäeval tagastada 101, teine 120 ja kolmas lausa 200 krooni, siis oleks otsuse tegemine juba märksa raskem, eks ole?
  Tähtajaline hoius suures ja kindlas pangas on nagu hea ja proovitud naaber – esimesena saab määravaks kindlustunne ning alles seejärel vaadatakse tootlust ja muid aspekte.
  Mida ikkagi teha, kui hoiuse tulu ei täida ootusi või hoopis jääb inflatsioonile jalgu? Kui eelpool toodud naabrite näitel ütleks teile see hea ja usaldusväärne naaber, et ta tunneb seda kolmandat, kes enim tootlust lubas ning teab, et ta on usaldusväärne ning suure tõenäosusega tagastab raha probleemideta, siis ilmselt oleksite julgemad ning võib olla isegi laenaksite talle need 100 krooni. Mis on muutunud? Tekkis teadmine, kellele te laenate ja millised on riskid.
  Kõige suurem investorite vaenlane ei ole mitte risk, vaid teadmatus riskidest ning seda kardetakse rohkem kui riski ennast.
  Pankadel kui antud kontekstis headel naabritel on pakkuda mitte ainult 101 krooni järgmisel palgapäeval, vaid nad saavad soovitada ja vahendada väga palju muid investeerimisvõimalusi. Neid võimalusi ei maksa karta, vastupidi, neid tasub hoolega uurida ning väga võimalik, et hoiustaja leiab endale palju parema riski ja tootluse suhtega lahenduse.
  Pankadel on pakkuda investoritele tähtajalise hoiuse kõrval investeerimishoiuseid, kümneid investeerimisfonde, lahendusfonde, varahaldusteenust, „hoius + fond“ pakette ning muidugi, panga kaudu on avatud juurdepääs tuhandetele maailma börsidel kaubeldavatele väärtpaberitele. Kui hoiustajatel tekib soov enam oma võimalustest teada saada, on mõistlik võtta ühendust pangapoolsete nõustajatega ning üheskoos leida parimad lahendused.
  Autor: Vitali Antipov, Birjo Must
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.