8. märts 2011 kell 3:57

ÄP on kindel: valitsus tuleb Reformi nägu

Täna ennelõunal otsustab valimised võitnud Reformierakonna juhatus, kellega koalitsioonikõnelusi alustatakse. Äripäeva arvates paneb kutsuja seekord peale läbirääkimiste taktika ilmselt paika ka tulemused.

„Me paneme kindlasti laua peale haldusreformi,“ ütles eile Isamaa- ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Mart Laar, kelle sõnul tuleb läbirääkimiste käigus esmalt selgeks teha, kas koalitsioonipartneritel on tahet see reform ära teha või mitte."Kui seda tahet ei ole, siis oleks aus see selgelt välja ütelda,“ lausus Laar. „Niisama lolli mängida selle teemal ei maksaks.“ Laar lisas, et igasuguse läbirääkimiste taktika paneb paika kutsuja pool.

Äripäeva arvates paneb kutsuja, ehk Reformierakond, seekord peale läbirääkimiste taktika ilmselt paika ka läbirääkimiste tulemused. Need Mart Laari sõnad, et IRL paneb lauale haldusreformi, on meie meelest väikene meelelahutus. Sest keda me petame? Valimistulemused näitavad, et seekordki on kutsuja tõeline kuningas, st Reformierakonna esimees, peaminister Andrus Ansip saab oma uue valitsuse teha täpselt sellise nagu ise tahavad. Valitsuskoalitsiooni saab ainult selline „partner“, kes on nõus kõik oma lubadused laua alla, mitte laua peale panema. Seega, Äripäeva arvates tuleb IRLil loobuda nii emapensionist kui ka tasuta kõrgharidusest. Kodukulude alla tõmbamisest polegi vast mõtet rääkida. Õigemini, see lubadus täidab end ise – kohe tuleb suvi ja lähevadki kodukulud alla. Ja mis asi see tasuta kõrghariduse lubadus üldse oli? Et ka erakõrgkoolide õppuritel peaks riik koha kinni maksma? Sest riigikoolides on ju suur osa kohtades, see riigi tellimus ju tänagi tasuta, või me eksime? Äripäev ei tahaks näha seda erakõrgkoolide massilist tulva, mis selle lubaduse ellujõudmisel tuleks – kes siis tasuta rahast ära ütleks. Ja mis siis praegusel süsteemil viga on? Sa kas õpid hoolega ja pääsed riigi tellitud tasuta kohale, või võtad vähe lõdvemalt, kuid pead ise selle kinni maksma. Mis siin valesti on? Iseküsimus on, kas absoluutselt igal inimesel peabki üldse kõrgharidus olema? Aga see selleks.

Põhiline on see, et Äripäeva arvates on Reformierakond praegu sellisel positsioonil, et saab valida, kellega ja mis mängu ta üldse mängima hakkab. Tahate valitsusse? Tulge, teeme, aga meie tingimustel. Sest olgem ausad, pühapäevaste valimistega riigikogus 33 kohta haaranud Reformierakond võib valitsuse teha ükspuha millise parlamenti pääsenud erakonnaga. Jah senise partneri IRLiga oleks see loogilisem ja ehk valutum, kuid riigikogu enamuse annavad kokku ka liit sotsidega, diilist Keskerakonnaga rääkimata. Kui vaid tahtmist on.Tegelikult on Keskerakonnal täna käes haruldane võimalus üle pikkade aastate taas pääseda valitsusse, aga selleks peab selle partei rahulolematum pool tegutsema kiiresti. Erakonna esimees Edgar Savisaart saab lüüa vaid praegu, kehvade tulemuste taustal, mil suur osa erakonna tippudest sisekaemusega tegeleb ning halbadele tulemustele põhjendust leida püüab. Hiljem jõuab praeguse esimehe „ma-sain-üksinda-sada-mandaati“ suhtumine vähegi teistmoodi mõtlejad ümber veenda. Nagu alati.Ühesõnaga, me usume, et tulevane valitsuskoalitsioon koosneb reformierakonnast ja oma lubadustest loobunud IRList ning järgneva nelja aasta jooksul me reforme ei näe. Selles võid küll kindel olla.

Autor: 1185-aripaev

Hetkel kuum