• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  ÄP: stabiilne eliit

  Äripäeva arvates on TOP 500 ettevõtjate varanduse kasvu kiirenemine vähemalt sama hea märk majanduse olukorra kohta kui tasapisi kerkiv majanduskasvu number.

  Äripäev avalikustas täna Eesti 500 rikkama inimese järjekordse pingerea. Rikaste TOP 500 osaliste kogu varandus on tänavu mullusega võrreldes kasvanud 16 protsenti, mis ületab märgatavalt aasta varasema 10protsendilise kasvu.
  Mitme tuhande majandusaasta aruande läbitöötamine näitab veenvalt, et eelmine aasta oli ettevõtjatele valdavalt parem kui üle-eelmine, ja kuigi keegi enam pärast masuaastaid varakult hõiskama ei kipu, on selleks korraks hullem möödas.Olukorda iseloomustab hästi ka asjaolu, et kui mullu pääses tabelisse veel 3,8 miljoni eurose varandusega, siis tänavu oli ületamist vajav lävepakk 4,7 miljonit eurot. Tegu on kõrgeima lävega kui kunagi varem.
  Pärast 11 aastat Rikaste TOPi ilmumist on selgelt välja joonistunud see eliit, kelle kätte suurem osa varandust on koondunud. TOP 100s on tänavu vaid kaks uut tulijat, TOP 250s kümmekond, kokku terve TOPi peale üle 70.
  See tähendab, et pingerea ülemises otsas toimub lähiaastatel väga vähe muutusi. Tipus asuvate ettevõtete omanikud on veel suhteliselt noored, keskmine vanus tänavuses pingereas on vaid 50 aastat. Paarkümmend aastat jaksavad need mehed-naised veel küll aktiivselt äris kaasa lüüa ja esimese saja rikkama hulgas omavahel kohti vahetada. Lahkumise sellest seltskonnast toob vaid põhjalik põrumine ettevõtluses. Nii on mullusega võrreldes kõrge kukkumise läbi teinud Rein Kilk ning 500 rikkaima hulgast on sootuks kadunud Toomas Luman.Ühest küljest on selline stabiilsuse teke ju hea, teisalt on uutel tulijatel keerulisem n-ö vanade tegijate hulka pääseda. Ei maksa aga unustada, et enamik Rikaste TOPi esiotsast on sinna pääsenud pärast aastatepikkust töörabamist, pärast suuri vigu ja lugematuid õnnestumisi.
  Oleks ju väga põnev näha mõnes lähiaastate rikaste pingereas täiesti uut tulijat näiteks kohe esimese kolme hulgas! See tähendaks mõne väga huvitava idee täiesti erakordset realiseerumist.
  Paraku on päriselu seni teistsugune. Esimene uus tulija platseerub praegu alles kohale 49, mis on iseenesest samuti väga kõva saavutus. Filmiliku üleöö rikastumise asemel on suurem osa uusi tulijaid juba kümmekond aastat oma asja ajanud ning see ongi edu toonud. Tuleb leida oma nišš, näha tulemuste nimel vaeva, ja ühel hetkel oledki Eesti jõukaimate ettevõtjate hulgas. Öelda lihtne, teha raske.
  Kui täna ilmunud paks ja läikiv ajakiri on läbi loetud ja hoolikalt üles otsitud, mitmendal kohal on sõber, konkurent, naabrimees või teie ise, küsitakse tihti, et milleks sellist pingerida üldse vaja on. Tegu on kõige põhjalikuma ülevaatega Eesti tippettevõtjate ja -ettevõtete käekäigust. Viimasest aga sõltub nii see, kas Eesti inimestel on tööd, kui ka see, milline on riigi maksutulu.Rikaste TOP 500 on Äripäeva põhjalikem analüüs, mida me lugejale pakume. Lugege ja nautige!
  Autor: 1185-aripaev
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Apple'i piirangud kukutavad sotsiaalmeedia aktsiaid
Snapchati emafirma Snapi aktsia kukkus NYSE börsil üle 25 protsendi, kui selgus, millise mõjuga on Apple'i uus privaatsuspoliitika. Languses on ka teiste sotsiaalmeediaettevõtete aktsiad.
Snapchati emafirma Snapi aktsia kukkus NYSE börsil üle 25 protsendi, kui selgus, millise mõjuga on Apple'i uus privaatsuspoliitika. Languses on ka teiste sotsiaalmeediaettevõtete aktsiad.
Putin: Tahate rohkem gaasi? Kiitke Nord Stream 2 heaks
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Energiavaesus ähvardab muutuda reaalsuseks
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.