• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Andrus Saar TOPist: turg on selgelt jagatud

  Ilmekalt on näha, kuidas Eesti turg on selgelt ära jagatud, kommenteerib sotsioloog Andrus Saar rikaste edetabelit.

  "Ka maailma varakate edetabelid on stabiilsed, aset leidvad muutused reeglina kosmeetilised," märkis Saar kommentaariks asjaolule, et pingerea esiotsas toimuvad väga väikesed muutused. "Paljud praegused Eestimaa jõukad inimesed on oma rikkuse algkapitali saanud üleminekul turumajandusele. Üleminekuperiood sünnitab alati kõige rohkem jõukaid, sest avanevad seninägematud võimalused."
  Saar nentis, et praeguste noorte ettevõtjate stardipositsioon on mõnevõrra kehvem, sest õhulosside jaoks on täna raskem laenu saada kui varasematel aegadel. Just turu jagatus ning tõsiseltvõetava turumajanduse puudumine ja väliskapitali ülisuur roll teevad rahvusliku kapitali väljavaated suurte ettevõtmiste algatamistel piiratumaks, kuigi finantseerimisallikaid ei ole kunagi olnud nii palju kui praegu, märkis Saar.
  Saare sõnul näib, et ka ettevõtlikkus on viimase paarikümne aastaga vähenenud ja osa ettevõtlikke inimesi on siirdunud välisriikidesse. "Kui varem innustas soov tagada endale normaalne elu, siis praegu saab ettevõtlik inimene selle taseme suhteliselt väikse vaevaga kätte," nentis Saar. "Kas pärast seda ka ettevõtlikkus säilib, on juba teine küsimus. Rahvusliku kapitali haare näib jäävat nõrgemaks, kuigi Eestis ei ole kunagi olnud sedavõrd palju ettevõtlusharidusega inimesi."
  Ta lisas, et paraku ettevõtlushariduse lai haare ei ole pöördunud soovitud kvaliteediks ehk uuteks ettevõtjateks. "Loodan, et varsti saab öelda, et kunagi varem ei ole olnud ka sedavõrd palju uudsete ideedega inimesi, kui neid on praegu," märkis Saar. "Haridus on olemas, finantseerimisvahendid on kättesaadavad, jääb üle ainult idee teostada. Iseasi, kas eesmärgiks peab olema sattumine rikaste edetabelisse. Edetabel mõõdab lihtsalt seisu, aga ei ole eesmärk."
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Einar Vallbaum: Narva-Jõesuu muulist sõltub erakordselt palju
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Merko alustab Uus-Veerennis viienda etapiga
Merko Ehitus teatas esmaspäeval börsiteate vahendusel, et käivitab Tallinnas Uus-Veerenni korteriarendusprojekti viienda etapi.
Merko Ehitus teatas esmaspäeval börsiteate vahendusel, et käivitab Tallinnas Uus-Veerenni korteriarendusprojekti viienda etapi.
Raadiohommikus: verelaskmine aktsiaturgudel ja ämbrid LHV märkimisõigusega
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Ettevõtjad teevad katkiste kristallkuulide kiuste kasvuplaane
"Mul on kodus kristallkuul, aga sellel kuulil on üks nurk katki, et ega see väga hästi tööta," võttis plastitööstuse Estiko-Plastar juht Meelis Jürgens kokku segasel ajal järgmise aasta kasvuplaanide tegemise.
"Mul on kodus kristallkuul, aga sellel kuulil on üks nurk katki, et ega see väga hästi tööta," võttis plastitööstuse Estiko-Plastar juht Meelis Jürgens kokku segasel ajal järgmise aasta kasvuplaanide tegemise.