Autotranspordi TOP: käive kasvab, maksud pitsitavad

Urve Vilk, Logistika kaasautor 04. detsember 2017, 12:00
Edetabeli 12. kohal asuv Ilves Transport.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20171204/STANDARDTOP/171209943/AR/0/AR-171209943.jpg

Autovedajaid suurenev kaubamaht ülemäära ei rõõmusta, sest kütusehinna tõus, kasvav tööjõukulu ning plaanitav teemaks söövad nii käibe kui kasumi.

Autotranspordi TOPi kolmanda koha, 2006. aastal loodud Eesti-Itaalia ettevõtte OÜ Alpi Eesti põhitegevus on rahvusvaheline kaubavedu ja ekspedeerimine. Ettevõte kirjutab majandusaruandes, et 2016. aasta kujunes edukaks, vaatamata transpordituru madaleisule: “Veohinnad jätkasid langemist ning Venemaa turu madalseisu tõttu impordi- ja transiidimahud läbi Eesti peaaegu puudusid, ent mingil määral kompenseeris tulude vähenemist eksporthindade tõus, samuti transpordivahendite üleküllusest tingitud allhankehindade langus. Vedude omahinda mõjutasid positiivselt kütusehinnad, negatiivselt palga- ja tootmiskulude kasv.”

Alpi Eesti juhi Tiit Roosve sõnul läheb sel aastal eelmisega võrreldes paremini. “Tellimusi on rohkem – kaupa on rohkem ja see liigub paremini,” räägib ta, et kui majandus kasvab, tähendab see, et ka vedajatel läheb hästi.

Peale käibe kasvu sel aastal ettevõtte jaoks aga suuri muutusi pole. “Kliendid on suures osas samad, lihtsalt võtavad suuremaid mahte,” räägib Roosve.

Ehkki tõusnud on nii kaubamaht kui käive, ei usu Roosve, et see tähendaks kasumi kasvu. “Ka kulud on suurenenud,” prognoosib ta kasumit pigem möödunud aastaga samal tasemel või isegi vähem.

Mis ei tähenda, et olukorda peaks halvaks pidama. “Kui käive kasvab, on ikka lõbusam tegutseda,” kiidab Roosve, et sel aastal tõotab kasvuks tulla neli-viis protsenti, mis on ka eesmärgiks. “See on paras kasv, millest käib jõud üle, ilma et langeks teenuse kvaliteet või peaks töötajaid juurde palkama.”

Loe pikemat ülevaadet Äripäeva teemaveebist Logistikauudised.ee.

Autotranspordiettevõtete TOPi faili saad osta Äripäeva e-poest

Ettevõtted seati valdkonna pingeritta kuue näitaja põhjal: 2016. aasta müügitulu, müügitulu kasv võrreldes 2015. aastaga, 2016. aasta ärikasum, kasumi kasv võrreldes 2015. aastaga, rentaablus ja varade tootlikkus aastal 2016. Iga näitaja põhjal reastati ettevõtted edetabelitesse, iga koht järjestuses andis vastava arvu punkte. Kuue tabeli punktid liideti. Võitis vähim punkte kogunud ettevõte.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. December 2017, 11:29

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing