• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ameerika ärimehed tahavad Kuuba turule

  ÜRO 50. aastapäeva pidustuste käigus õhtustas umbes kümme USA suurtöösturit 21. oktoobril koos Kuuba riigipea Fidel Castroga. Paljud äriilma tegelased ei karda, vaatamata mõnede ringkondade vastuseisule, luua kontakte Kuubaga. «Embargo on olnud täielik läbikukkumine,» deklareeris üks tippjuht.
  ÜRO 50. aastapäeva pidustuste ajal viis päeva New Yorgis viibinud Fidel Castro kohtus enam kui 200 Ameerika ärijuhiga. Kuigi USA äriringkonnad on Kuuba-vastased sanktsioonid vaikselt hukka mõistnud, on jäme ots siiamaani olnud poliitikute käes. Nüüd on äritegelased oma rahulolematust hakanud tegudega näitama ning tundub, et neid on juba tähele pandud.
  19. oktoobril läbis senati seaduseelnõu, mille esitasid vabariiklased Dan Burton ja Jesse Helms, Kuuba-vastase embargo tihendamise kohta. Seadusest jäi siiski välja tingimus, mille kohaselt oleks ameeriklastest omanikel, kelle vara Castro 1960. aastal sundvõõrandas, olnud võimalus esitada USA kohtudes hagi isikute vastu, kes on ostnud mingi osa nende Kuuba varast. Äriringkonnad olid selle tingimuse vastu pikka aega lobby-tööd teinud. «Põhitingimuse väljajäämine Helmsi eelnõust on andnud meile kõvasti julgust juurde,» lausus Radissob Hospitality Internationali president Peter Blyth, kes on huvitatud Kuuba-vastaste sanktsioonide leevendamisest ning turismi perspektiividest Kuubal.
  Astrum Internationali juhatuse esimees Stephen Green leiab, et embargol on olnud vastupidised tulemused: «Ma ei usu, et 35aastane isolatsioon oleks midagi paremaks teinud.» Mõne toiduainetööstuse esindaja arvates tuleks toiduvedusid Kuubale alustada enne, kui tõstatada küsimus inimõiguste ning võõrandatud vara tagasisaamise kohta.
  Teiste välisriikide investeeringute vool Kuubasse on veelgi ärritanud USA ärimehi. Välismaised ettevõtted on alates 1989. aastast turismi, kaevandustesse ja teistesse tööstusharudesse Kuubal investeerinud umbes kaks miljardit dollarit. Kuigi neli Ameerika telekommunikatsiooniettevõtet edastavad Kuubas rahvusvahelisi kaugekõnesid, on nad kohalikult turult välja jäetud. Kuuba kohalik telefonifirma on koos Mehhiko ja Itaalia firmadega loonud sisekõnede monopoli.
  Kõige hullem aeg pärast Nõukogude Liidu abiandmise lõpetamist Kuubale näib saareriigi majanduses möödas olevat. Alates aprillist 1994 on Kuuba peeso väärtus USA dollari suhtes mustal turul tõusnud ligi kuus korda. Kuuba majanduse paranedes voolab sinna ka üha rohkem mitteameeriklaste tehtud investeeringuid. Ameeriklaste jaoks tähendab eemalolek sealselt turult kaotust mehhiklastele, kanadalastele ja eurooplastele, mille vastu on juba peaaegu hilja midagi teha. Neil jääb üle vaid tõdeda: «Parem hilja kui mitte kunagi.»
  Business Weekist refereerinud ASSO LANKOTS
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
USA börsinädala lõpetas tehnoloogiaaktsiate müügilaine
Täna langesid kõik suuremad USA aktsiaindeksid, enim tehnoloogiaaktsiate liikumisi kajastav Nasdaqi liitindeks.
Täna langesid kõik suuremad USA aktsiaindeksid, enim tehnoloogiaaktsiate liikumisi kajastav Nasdaqi liitindeks.
Tahe Outdoors suurendas kahjumit
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
20 aastat Elisat juhtinud Sami Seppänen lahkub ametist Lisatud Seppäneni kommentaar!
Elisa Eesti AS tegevjuhi ja juhatuse esimehena alustas 1. detsembril 2021 Andrus Hiiepuu. Teatepulga andis Hiiepuule üle Sami Seppänen, kes on Elisat juhtinud üle 20 aasta.
Elisa Eesti AS tegevjuhi ja juhatuse esimehena alustas 1. detsembril 2021 Andrus Hiiepuu. Teatepulga andis Hiiepuule üle Sami Seppänen, kes on Elisat juhtinud üle 20 aasta.