28. november 1995 kell 22:00

Dollar on veidi tugevnenud

Saksamaa liidupanga neljapäevane otsus jätta diskonto- ja lombardimäärad muutmata ei avaldanud olulist mõju viimastel päevadel tugevnenud USA dollarile, kuigi turud olid oodanud intressimäärade alandamist. Diskontomäär jäi 3,50 ja lombardimäär 5,5 protsendile, kus nad on olnud muutumatuna alates 24. augustist. Enne liidupanga otsust liikus dollar kitsas vahemikus ning turg jälgis liidupanga tegevust. Dollar kukkus hetkeks 1,4325 Saksa margani, kuid hakkas siis tugevnema ja liikus üles 1,44 margani. Neljapäeva pärastlõunal oli kurss 1,4380 DEM/USD ja 101,3 JPY/USD.

Neljapäeval avaldati andmed USA kestvuskaupade tellimuste kohta oktoobris, kus registeeriti 1% langus, mis oli oodatust madalam, sest prognoositud oli 2,1%. Dollari kurss oli eile pealelõunal 11,4948 Eesti krooni.

Enim liikus neljapäeval Prantsuse frank, mis kukkus Saksa marga suhtes seoses murega riigitöötajate seitsmendat päeva kestva streigi võimalike tagajärgede pärast majandusele. Frank kukkus marga suhtes 3,4538 frangini. Liikusid kuuldused, et Prantsuse Pank toetas oma valuutat 3,45 frangi juures. Frangi kurss Eesti krooni suhtes oli eile pealelõunal 2,3198 EEK/FRF.

Soome mark liikus neljapäeval Euroopa turgudel stabiilsena vahemikus 2,69 Eesti krooni ümbruses. Soome Panga keskpäevased ametlikud noteeringud olid 4,2748 FIM/USD ja 2,9765 FIM/DEM. Soome rahandusministri Iiro Viinaneni arvates on viimasel ajal liikunud kuulujutud Soome marga devalveerimisest ohtlikud riigi majandusele. Kuna tööstuse aastane kasvutempo oli käesoleva aasta esimesel poolel 12,0%, peab Viinanen loomulikuks, et paljud ei usu sellise tempo jätkumist lõpmatult kaua.

Rootsi kroon kukkus eile hetkeks tasemele 1,755 EEK/SEK, hakkas aga dollari eeskujul tugevnema, kerkides taas üle 1,76 Eesti krooni.

Moskva valuutabörsil müüdi eile 29,24 mln dollarit kursiga 4580 rubla, seega 1 rubla odavamalt kui kolmapäeval.

Hetkel kuum