10. detsember 1995 kell 22:00

Raadi lennuvälja ootab tasuvusuuring

Üks võimalus oleks rajada Raadile tollivaba transiitlennuväli.

«See nõuab riiklikku otsustamist ja ilma eeluuringuteta, mis hõlmab projekti tasuvust, lennuvõimalusi ja muud, pole mõtet hakata transiitlennuvälja rajama,» selgitas üks seminari organiseerija, ASi ARC Projekt juhatuse esimees Olev Suuder. «Võib ju ehitada laod valmis ja korda teha lennuraja, aga siis kerkib küsimus, mida lennutada ja kuhu lennutada.»

Endist Raadi sõjaväelennuvälja haldava ASi Tartu Raadi Lennujaam tegevdirektori Andrus Kilgi sõnul võib tõsine uurimus maksma minna ligikaudu paar miljonit krooni.

Sellise suuremahulise eeluurimistööga ei saa hakkama ei Tartu linn ega Eesti riik üksinda, selleks on vaja kaasata ka rahvusvahelisi investeeringuid.

«Tartul on plaanis astuda Euroopa Liidu raames tegutseva sihtprogrammi Demilitarised-Network liikmeks, et pääseda lähemale informatsioonile ja rahastamisallikatele,» ütles Olev Suuder. «Raha hakkab aga liikuma alles siis, kui Tartu linnavalitsus suudab kiiresti tegutseda ja selgelt väljendada oma soovi saada Demilitarised-Networki liikmeks.»

Andrus Kilgi sõnul on AS Tartu Raadi Lennuväli püüdnud leida finantseerimisallikaid ka otsekontaktide kaudu.

«Kuigi seminarist osavõtjad meie töös vigu ei leidnud, olid nad otsekontaktide suhtes siiski pessimistlikult meelestatud,» lisas Kilgi.

«Kui riik loobub tollivaba transiitlennuvälja ideest, tuleb Raadil asuva militaarterritooriumi jaoks leida mingi muu rakendus,» leidis Olev Suuder. «Näiteks võib kasutada endist Raadi sõjaväelennuvälja kohaliku tähtsusega lennuväljana või kasutada kolmekilomeetrist maandumisrada põhjasuunalise magistraalteena.»

«Me pole veel endale teadvustanud, milline kasutussuund on meile kõige kättesaadavam,» tunnistas Suuder.

Hetkel kuum