31. jaanuar 1996 kell 22:00

Lubjatehas mitmekordistab toodangu mahtu

Rakke lubjatehase ökonoomikadirektor Eduard Savik kinnitas, et tänavu tõstab firma toodangu mahtu kolm kuni neli korda ja jõutakse 13--14 miljoni kroonise käibeni. Rakke lubjatehas tarnib toodangut Leningradi oblasti ja Läti linnukasvatajatele ning Riia klaasitehasele. Eestis on suurim lubjatarnija Järvakandi Klaas.

«Tänavu on plaanis tellimust kahekordistada, kuna võtame kasutusele uue vanni ja tootmisvõimsus suureneb,» märkis Järvakandi Klaasi seguosakonna juhataja Inri Sopp. Mullu tarnis Järvakandi Klaas keskmiselt 300 tonni kuus, suurim maht oli detsembris, kui telliti 360 tonni toodangut, lisas ta. Leningradi oblasti Võborski rajooni linnukasvatajatelt on tellimus tarnida teisel poolaastal neli tuhat tonni lupja, lisas Savik.

Eduard Saviku sõnul on võimalike investeerijate huvi jahutanud ettevõtte 2,5 miljoni kroonine koguvõlg ja 3,6 miljoni krooni suurune kogukahjum.

«Pakkujaid on, aga nende huvi pole piisavalt selge ega pakkumused piisavalt head,» ütles erastamisagentuuri peadirektor Väino Sarnet. Tema sõnul on suure tootmisvõimsusega ettevõtte puhul põhiküsimus turu puudumine. «Sellega kaasneb ka investeerijate ebakindlus maavarade kasutamise suhtes, mis eraldi sõltub keskkonnaministeeriumist,» tõi Sarnet välja kitsaskohad.

«Väino Sarnet on jätnud tähelepanuta meie taotluse erastada ettevõte oma töötajatele,» süüdistas Eduard Savik erastamisagentuuri peadirektorit.

«Kuna erastamisjääkide nimekirja on jäänud vähe ettevõtteid, tegeleme nendega tõsiselt,» vastas Sarnet. Ta lisas, et Rakke lubjatehase erastamiseni jõutakse tõenäoliselt lähikuudel.

Rakke lubjatehase käive oli 1995. aastal 3,75 miljonit krooni, ettevõtte mullune kahjum oli 1,28 miljonit krooni. Tehases töötab praegu 60 inimest.

Hetkel kuum