26. veebruar 1996 kell 22:00

Swedish Matchi hakatakse noteerima börsil

Swedish Matchi käive on umbes 12 mld Eesti krooni. Erinevalt teistest rahvusvahelistest tubakafirmadest on Swedish Matchi sortiment laiem, ütles firma tegevdirektor Göran Lindén.

26 protsenti müügist moodustavad suitsuvabad tubakatooted. Maailmas valitseb üldine tendents, et sigaretitarbimine väheneb. Samal ajal aga suureneb suitsuvabade toodete müük. Nendeks toodeteks on eelkõige nuusktubakas ja närimistubakas, mis Göran Lindéni arvates pakuvad Swedish Matchile paremaid kasvuvõimalusi eeskätt Ühendriikide turul. Aasias ja Ida-Euroopas prognoositakse aga tulemasinate, tikkude ja sigarite läbimüügi kasvu. Rahvusvaheliste tubakafirmade, Inglise BAT, USA Philip Morrise ja Prantsuse Seita aktsiate kurss tõusis möödunud aastal jõuliselt. Seepärast loodab ka stabiilse arenguga Swedish Match aktsiamüügi edusse. Firma eelmise aasta kasum oli 1,5 miljardit Rootsi krooni ja käive 7,4 miljardit krooni.

Swedish Matchi koosseisu kuuluvad tubakafirmad Svenska Tobaks, Hollandi EBASi Grupp, mis on maailma teine sigaretitootja, USA firma Pinkerton, mis on USA turu liider närimistubaka tootmisel ning tikkude ja tulemasinate tootmise üksus.

Swedish Matchi kõige populaarsem toode on sigaretid Prince, mille tootmise litsents on ostetud Taani firmalt Skandinaavia tubakakompanii aastani 2001. Kuna Euroopa Liidule sedalaadi litsentsilepingud ei meeldi, siis on alanud firmadevahelised läbirääkimised, kuid Lindén ei usu, et need mingeid olulisi muudatusi põhjustaksid. Rootsi sigaretiturul, mille maht on 8,7 miljardit sigaretti, on turuliidriks sigaretid Blend.

Kuna Swedish Match on firma Volvo tütarfirma, siis 24. aprillil, enne seda kui tema aktsiaid börsil noteerima hakatakse, tuleb kokku Volvo juhatus, kes peab otsustama, kas aktsionärid saavad lisaks neljakroonisele dividendile aktsia kohta ka ühe Swedish Matchi aktsia, mis koos dividendidega läheb Volvole maksma kümme miljardit Rootsi krooni.

Senistest Volvo aktsionäridest saavad seega Swedish Matchi aktsiaid suured USA institutsioonilised investeerijad, kindlustusfirmad AMF, SPP, Skandia, Trygg-Hansa jt. DI

Hetkel kuum