17. märts 1996 kell 22:00

Kas Eesti paberiturg vajab uut suurt tselluloositehast?

Kahtlemata peab Eestis rahvuslik paberitööstus olemas olema. Tselluloosi- ja paberitööstuse praegune olukord on meie majanduspoliitika üks suuremaid möödalaskmisi. Kohila paberivabrik soovib paberitootmist uuesti alustada aprillis.

Suure tselluloositehase valmimine näiteks Paldiskis on igati kiiduväärne idee. Arvestused näitavad, et tehast on Eestisse väga vaja. Paberihinnad langeksid. Paberivalmistamise raha jääks Eestisse. Ära jääksid transpordi- ja tollikulud.

Meil on paberipuud niipalju, et üks masin, mis toodab aastas 300 tonni tselluloosi, peab igal juhul olemas olema. Eesti mets on väga hea kvaliteediga ning võimaldab toota igasugust paberit. Näiteks koopiamasinatele ja laserprinteritele. Okaspuu rohkuse tõttu on kõik Põhjamaade metsad väga hea paberipuuga. Näiteks Aasia puuliigid on märksa nõrgema tselluloosikiuga.

Eesti tehas oleks Baltimaade jaoks unikaalne samm. Saaksime omale Balti turu. Lätis ja Leedus moodsa sisseseadega suuri tselluloositehaseid ei ole.

Kui siia ehitatakse tsel-luloositehas, siis selle toodang läheks eelkõige ekspordiks. Praegu toodab meil paberit ainult Kehra paberivabrik. Kohila saab loodetavasti varsti korralikult tööle. Uuest tehasest oleks kasu kohalikel paberitootjatel. Balti Paber on aga hulgimüügifirma ja meid selle tehase loomine ei puuduta. Kui, siis ainult kaudselt.

Meie kaup tuleb põhiliselt Rootsi firmalt MoDo. Oleme nende siinne tütarfirma. Põhiliselt tegeleme koopia- ja kriitpaberiga. Kindlasti on Eesti paberitehased võimelised koopiapaberit tegema, kuid esialgu ei küüni selle kvaliteet vajaliku tasemeni. Võrreldes Rootsi ja Soome firmade toodanguga poleks see konkurentsivõimeline.

Et paberitootmise kvaliteet oluliselt paraneks, eeldaks uue tselluloositehase rajamine Eesti paberitootjalt väga suuri investeeringuid. Investeeringuid pole eriti kerge saada ning üksnes Eesti firmade rahast siin ei piisaks. Kindlalt oleks vaja välisosalust. Olen kuulnud, et riiki selline tehas huvitab.

Mis puutub paberi hinda, siis meie ei ole selle langemisest huvitatud.

Hetkel kuum