9. aprill 1996 kell 22:00

Sindi vabrik käivitub järgmisel aastal

Tolaram Groupi tütarfirma Tolaram Investments direktor Urmas Reimand ütles, et praegu ei toimu Sindi tekstiilivabrikus tõesti midagi.

«See, millal seal midagi toimuma hakkab, sõltub meie strateegilistest partneritest, kellega Sindisse investeerimise asjus läbirääkimisi peetakse,» lausus Reimand. Strateegilisest partnerist täpsemalt ei soovinud Reimand veel rääkida. Tolaram Groupist teatati, et Sindi tekstiilivabriku käivitumine oli kohe algusest planeeritud alles 1997. aastaks.

Reimand teatas, et plaani kohaselt tehakse Sindisse Tolaram Groupi valduses oleva tekstiiliettevõtte Baltex 2000 (endine Balti Manufaktuur) kangaste viimistlustehas.

Tolaram Group maksis 1993. aasta oktoobris pankrotistunud Sindi tekstiilivabriku vara eest umbes 5 miljonit krooni. Tolaram Groupi poolt pankrotivarana ostetud Sindi tekstiilivabriku vara koosneb sisuliselt vaid hoonetest ja kogu Sindi linna hõlmavast vee- ja kanalisatsioonitrassist. Säilinud tekstiiliseadmed tuleb ümber vahetada uuemate vastu.

Peale Tolaram Groupi on varem Sindi vabriku vara ostnud Soome firma Sindi Lanka, Saksa-Austria firma Elastonia, Rootsi firma Wigen, Soome-Eesti firma K-A Auto ja Eesti firmad Alter, Ilmer ja Isolar, kes kõik on alustanud seal ka majandustegevust.

Sindi linnapea Liina Maaste sõnul on muidugi väga kahju, et tehases seni midagi ei toimu. Ta ütles, et monofunksionaalse linna -- Sindi -- jaoks oleks tehase käivitumine suur leevendus.

«Praegu, kui inimestel tööd ei ole, valitseb linnas tühjus,» lausus Maaste. 4100 elanikuga Sindis maksti Maaste sõnul möödunud aasta lõpu seisuga toimetuleku-ja eluasemetoetusi 1336 inimesele.

Tolaram Groupi valduses oleva 1000 töötajaga Baltex 2000 möödunud aasta käive oli üle 221 miljoni krooni. Reimandi sõnul on Tolaram Groupil koos Euroopa rekonstruktsiooni ja arengupangaga (EBRD) plaanis Baltexi moderniseerimine, kuid sellest täpsemalt ei saanud ta veel rääkida.

Kehra paberi ja tselluloositööstus AS Horizon annab tööd enam kui 500 kehralasele. Möödunud aasta lõpus alustati ettevõtte toodangu proovipartiide saatmist ja praegu müüakse toodangut 14 riiki.

Möödunud aastal ostis Tolaram Group Hansapangalt ka endise Kommunaari peahoone Laki tänaval.

Hetkel kuum