21. mai 1996 kell 22:00

Kaladest solgiämbris

Eilse Äripäeva arvamusküljel ilmunud ehitusfirma Koger & Sumberg peadirektori Andres Kogeri arvamuseavaldus D-terminaali ehitust puudutava artikli (ÄP nr 84, 15.05.1996) kohta tekitas minus kui artikli autoris mõningaid mõtteid.

Andres Kogeri poolt allkirjastatud arvamuse stiil on Äripäeva veergudel viimasel ajal üha sagedamini levima hakanud. Ehkki arvamuses puuduvad täielikult faktid, vibutatakse ajakirjaniku poole süüdistavalt näppu. Tegelikkuses kinnitavad mõlemad osapooled artiklis esitatud faktide õigsust. Seega on alust arvata, et ühe osapoole kommentaaridest tekkinud konflikti üritatakse nüüd välja vabandada suhtekorraldusfirma abil ja ajakirjaniku arvel.

Kogeri kirjutist analüüsides leiab veidraid sõnakombinatsioone. Näiteks «artiklisse sattunud kommentaarid», «olematu konflikti fabritseerimine», «vaenu tekitamine». Selle kohta ütleks vaid, et ühessegi artiklisse ei saja kommentaarid taevast. Need antakse vabatahtlikult. Ent allika korra välja öeldud kommentaari ei saa olematuks teha.

Minu nägemuse kohaselt kommenteeris Andres Koger tendentsi, mis laienes tema sõnul ka antud juhtumile. Samas on kurb kogeda, kui toreda piltliku kommentaari (a la solgiämbrist kala püüdmine) andja Andres Koger hiljem kommentaari ja antud probleemi vahel seost ei näe.

Seega, kuni allikal pole artikliga seoses hiljem probleeme, on kõik OK. Kuid probleemide tekkimisel ei taha keegi tunnistada oma teravat, kuigi õiglast kommentaari. Pigem eelistatakse mustata artikli autorit või ajakirjandust laiemalt. Firmajuhid võiksid oma sõnade eest julgemalt vastutada. Kui tegemist on usaldusväärsete partneritega, peaks paar «kala solgiämbris» ainult viitama probleemide teadvustamisele ja võimalusele neid lahendada.

Hetkel kuum