2. juuni 1996 kell 22:00

IFC soodustab Balti-investeeringuid

Laenu andmisest teatasid reedel Helsingis IFC asepresident Jannik Lindbaek ning Soome firmade Elcoteq Network OY ja Thomesto Trading Companies tegevdirektorid Antti Piipo ja L. Jouhki.

Elcoteq Network OY tütarfirma AS Elcoteq Tallinn saab rahvusvaheliselt rahanduskorporatsioonilt 7,7 miljonit dollarit. See on osa 40 miljoni dollarilisest investeeringust, millega firma tahab oma toodangut kolmekordistada ning ühtlasi hankida uusi seadmeid keerukamate elektroonikatoodete valmistamiseks.

Metsatööstuses annab IFC 2 miljoni dollari suuruse laenu firmale AS Toftan Ltd, mis kavatseb paigutada kuni 12 miljonit dollarit Võru lähedal asuva saetööstuse laiendamisse.

Firma Vika Wood Ltd saab IFC-lt neli miljonit dollarit, et ehitada 19 miljonit dollarit maksev saetööstus Lätti Talsi lähedale. Seda projekti viib ellu ühisfirma, mille osanikud on kolme Rootsi metsatööstusfirma grupp Hebeda Trä AB ning Thomesto Sverige AB, mis on Thomesto Trading Companies Ltd tütarfirma.

«IFC on olnud Soome firmade pikaajaline edukas partner ning nüüdsed laenud üksnes kinnitavad seda. Kuid ühtlasi ergutab IFC sel moel Baltimaade majanduskasvu,» ütles asepresident Jannik Lindbaek. «Eestis aitab Elcoteq oluliselt parandada hõivet elektroonikatööstuses. Koos Thomestoga püüab aga IFC soodustada nii Eesti kui Läti metsatööstuse pikaajalist arengut, et sellega ühtlasi soodustada selle valdkonna eksporti.»

880 töötajaga Elcoteq annab juba praegu ligi kümnendiku Eesti koguekspordist. Uue investeeringuga suureneb töötajate arv 2000ni.

Nii Eesti kui Läti saetööstuses on kavas hakata tootma ekspordiks 50 000 tihumeetrit kuivatatud saematerjali, mis vastaks Skandinaavia standarditele.

Seni on rahvusvaheline rahanduskorporatsioon teinud Eestisse kokku neli otseinvesteeringut. IFC

Hetkel kuum