• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sadam ei taha raha

  Palju räägitud Tallinna Sadama Muugale ehitatav 7. kai kergitab ikka veel küsimusi. Ehituse peatöövõtuleping sõlmiti teatavasti RE Tallinna Sadam ja ehitusfirma SRV Eesti Ehituse vahel. Lepingu kohaselt pidi Eesti Ehitus alustama ehitustöid 3. juulil 1995. aastal ja need lõpetama selle aasta 1. veebruaril. Tööd pidid kestma seega seitse kuud.
  Tellijast riigifirmal lubab leping nõuda ehitajalt kahjutasu, kui ehituse üleandmine venib. Kahjutasu oli üsna soolane 0,5% töövõtu hinnast (92 miljonit krooni) iga ületatud nädala kohta. Trahvide ülemmäär oli 2,5% töövõtu hinnast.
  Tellija ja ehitaja viimaste väidete kohaselt valmib kai 25. juunil. Ehituse lepingujärgsest lõpust viimatinimetatud kuupäevani kulub kakskümmend nädalat. Seega oleks ehitaja võlgnenud sadamale 9,2 miljonit krooni. Lepingu klausli kohaselt oleks trahvi ülemmäär lubanud kahjutasu 2,3 miljonit krooni.
  Sadam väidab, et talvel seisis objekt kaks kuud. Viimast fakti ehitaja, tõsi küll, ei kinnita. Kui ehituse alustamise edasilükkumist ning talvist seiskumist arvestada, on ehitus ikkagi vähemalt viis nädalat veninud. Sadam kinnitab, et kõik valmimisajast üle läinud päevad on põhjendatud. Maha arvatakse ka tormipäevad.
  Tõsiasi on see, et mitme kuu jagu tormipäevi sel sügisel ja kevadel polnud. Jään arvamuse juurde, et ehitustähtajad on ületatud. Ilmselt leppisid kaks partnerit hiljem omavahel midagi kokku. Kokkuleppimine polnudki nii keeruline, sest 2,3 miljonit krooni oleks olnud ehitusfirma jaoks küllalt suur kaotus.
  Kuid ühelt poolt on tegemist siiski riigifirmaga, kes oleks võinud esialgse lepingu kohaselt võita vähemalt 2,3 miljonit krooni. Millegipärast otsustas Tallinna Sadam sellest loobuda.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Andres Viia, Jüri Jõema: vajadus tarkvaraarendajate järele kasvab hüppeliselt
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
Värske prognoosi kohaselt on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia (IKT) valdkonnas lähiaastail näha tugevalt kasvavat vajadust tarkvara- ja IKT-süsteemide arendajate järele. Neil ametialadel on juba praegu märkimisväärne katmata vajadus, kirjutavad OSKA analüütik Andres Viia ja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu nõunik Jüri Jõema.
USA börs sulgus järjekordselt punases
Vaatamata positiivsele päeva algusele, võtsid USA peamised indeksid peallõunal suuna alla ja sulgusid punases. Sel nädalal pole indeksid üksi päev plussis sulgunud, vahendab Yahoo Finance.
Vaatamata positiivsele päeva algusele, võtsid USA peamised indeksid peallõunal suuna alla ja sulgusid punases. Sel nädalal pole indeksid üksi päev plussis sulgunud, vahendab Yahoo Finance.
Elmo Rent ja Telia toovad 5G tehnoloogia kaugjuhitavasse sõiduautosse
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
ELMO Rendi arendatav kaugjuhitavat tehnoloogiat kasutav lahendus võimaldab elektriauto kliendini toimetada ja vajadusel ümber parkida ilma juhi füüsilise kohalviibimiseta masinas. 5G võrku kasutades on auto ja kaugjuhtimispuldi vahel tekkiv viiteaeg minimaalne, mis parandab oluliselt reageerimisaega.
Mainorist lahkunud tippjuhid kohtusid Sõõrumaa juures
Taasiseseisvunud Eesti ühe mõjukaima äripere Pärnitsate loodud Mainori kontsernis Ülemiste Cityt arendavate juhtide koosseisus toimusid mullu olulised muutused, kui ameti pani maha kaks juhatuse liiget.
Taasiseseisvunud Eesti ühe mõjukaima äripere Pärnitsate loodud Mainori kontsernis Ülemiste Cityt arendavate juhtide koosseisus toimusid mullu olulised muutused, kui ameti pani maha kaks juhatuse liiget.