11. juuni 1996 kell 22:00

Valitsusliit ei muutnud koalitsioonilepingut

Maarahva ühendus soovis, et koalitsioonilepingust võetaks välja säte, mis välistab põllumajandustoodete suhtes kaitsetollide kehtestamise.

Riigikogu koonderakonna fraktsiooni esimees Mart Siimann ütles pärast nõupidamist, et maarahva ühendusel paluti koalitsioonipartneritele esitada kaitsetollide kohta konkreetne analüüs. Seni konkreetsed arvutused puudusid.

«Nad avaldasid arvamust, et saavad sellega valmis paari nädala jooksul ja siis tuleb asi uuesti päevakorda,» sõnas Siimann.

Siimann rääkis, et nõupidamisel tehti kokkuvõtteid valitsusliidu senisest tegevusest. Siin kiideti teineteist, kuid tehti ka etteheiteid, sest alati ei ole valitsusliitu kuuluvad fraktsioonid kokkulepetest kinni pidanud ja on riigikogus hääletanud erinevalt, rääkis ta.

Siimanni sõnul otsustati koalitsioonisisese koostöö parandamiseks, et valitsusliitu kuuluva fraktsiooni või selle liikme poolt riigikogu menetlusse esitatav seaduseelnõu peab enne saama heakskiidu ka teistelt koalitsiooni kuuluvatelt fraktsioonidelt. Selle ettepaneku peavad heaks kiitma veel ka kõik valitsusliitu kuuluvad riigikogu fraktsioonid, märkis Siimann.

Eilsel nõupidamisel ei arutatud Siimanni sõnul valitsusliitu kuuluva maaliidu üleeilset avaldust, et kui koordineerimisnõupidamisel otsustatakse jätta koalitsioonileping muutmata, siis lahkuvad nad sügisel koalitsioonist.

Koordineerimisnõupidamisel osalesid peale valitsuskoalitsiooni kuuluvate riigikogu fraktsioonide esimeeste ka peaminister Tiit Vähi, välisminister Siim Kallas ja riigikogu juhataja Toomas Savi.

Hetkel kuum