7. juuli 1996 kell 22:00

Alkoholi läbimüük vähenes poole võrra

Kaubahalli tegevdirektori Pentti Nokelini sõnul on kahe kuu jooksul pärast sisseveopiirangute jõustumist alkoholi läbimüük kaupluses vähenenud ligi 50 protsenti. Kogu kaupluse läbimüük vähenes ligi 20 protsenti, lisas ta. Nokelini hinnangul on kaubahalli läbimüük pärast sisseveopiiranguid stabiliseerunud ja püsib lähiajal muutumatuna.

Kaubahalli kõrval asuva kaupluse Lees tegevdirektori Katti Koitla sõnul töötab nende kauplus nulliligidase kasumiga. Kaupluse käive on vähenenud üle kahe korra, lisas ta.

Mere puiesteel asuva kaupluse Liviko juhataja asetäitja kohusetäitja Toomas Kure ütlusel on poes alkoholi läbimüük vähenenud üle 30%. Välismaalaste osakaal kaupluse klientide hulgas on endiselt 50--70 protsendilt kukkunud 20-le, lausus ta. Kauplus kavatseb tulevikus spetsialiseeruda kohalike elanike teenindamisele, ütles Kurg. Sõltumata ASi Liviko saatusest jääb kauplus igal juhul püsima, lisas ta.

Tallinna Kaubamaja ASi kaubandusjuht Andrus Ossipi sõnul vähenes alkoholi läbimüük nende kaupluses ligi 30 protsenti. Samuti prognoosib Ossip alkoholi ja toidukaupade müügimahu väikest vähenemist suvekuudel. «Linnas viibib inimesi küll rohkem, kuid oste tehakse vähem,» ütles ta. Kadunud on ära ka hüpped läbimüügis nädalalõppudel, lisas ta.

Nii Katti Koitla kui Pentti Nokelini sõnul on nende kaupluste läbimüükidele laastavalt mõjunud ehitustööd, mille tõttu on suletud läbipääs Viru tänavalt Aia tänavale. Koitla sõnul on sisseveopiirangute ja Aia tänava sulgemise koosmõju viinud kaupluse kahjumieelsesse olukorda.

Ehitustööd Aia tänava algul on kooskõlastatud linnavalitsusega, kes tänava sulgemisest põhjustatud kulutusi kaubahallile kompenseerima ei soostu, ütles Nokelin.

Peamiselt läbimüügi vähenemisest tingituna on kaubahallil kavas koondada praegu kaupluses töötavatest 170 töötajast ligi 20, ütles Nokelin. «Käibe vähenemisel tuleb iga kuluallikat kärpida,» kommenteeris tegevdirektor.

Kaupluste olukorra halvenemist näitavad ka Eesti konjunktuuriinstituudi küsitlused, mille järgi planeerib oma töötajate arvu vähendada Eesti iga viies kauplus. Finantsolukorra halvenemise põhjustasid võrreldes I kvartaliga suurenenud konkurents ja aeglustuv hindade tõus, selgub kaupluste vastustest.

Nokelini sõnul on vähe lootust, et EL Soomelt alkoholipiirangute muutmist nõudma hakkab.

Majandusspetsialistide hinnangul jääb Tallinnal alkoholi sisseveopiirangute tõttu saamata 1,3 mld kr aastas.

Hetkel kuum