14. juuli 1996 kell 22:00

Seadusemuudatus põhjustab kinnisvarafirmadele raskusi

Kuhlbach selgitas, et käibemaksuseaduse muudatuse kohaselt lisandub alates 1. septembrist hoone või ehitise müügile, kui seda müüakse hoonestusõigusena, käibemaks. Lisandunud 18 protsenti küsitakse ostjalt, mis tõstab müüdava kinnisvara hinda, lausus ta.

Kuhlbachi hinnangul võivad käibemaksuseaduse muudatused tähendada paljudele alustatud kinnisvaraprojektidele pankrotistumist.

Kuhlbachi sõnul toovad seadusemuudatused kaasa hoonestusõigusena kinnisvara müügi asendamise selle müümisega omandina. Tema sõnul tahavad sellisel puhul kliendid ära osta ka müüdava hoone alla jääva maa.

Kuna maa hind pidevalt tõuseb, hakkavad müüjad maa tulevast hinda silmas pidades küsima kõrgemat hinda, prognoosis Kuhlbach.

«Selliste seadusemuudatuste tegemine puuduliku statistika tingimustes on ennatlik,» ütles Kuhlbach. Muudatused on vastuolus ka asjaõigusseaduse ideoloogiaga, mille järgi on kinnisvaratehingud maksuvabad, lisas ta.

ERI kinnisvarabüroo arendusosakonna direktori Sulo Niguli sõnul on pärast käibemaksuseaduse muudatuste rakendumist vaja paljud eelmüügilepingud uuesti sõlmida, mis toob kaasa lisatööd kinnisvarabüroodele ja segadust klientidele.

«Kinnisvara arendamisele mõjub seadusemuudatus väga takistavalt,» väitis Nigul.

Hetkel kuum