13. august 1996 kell 22:00

Tubakatöösturid täbaras seisus

Ameerikas saab mõni nutikam indiviid meie seast isegi oma hädade pealt kena kopika teenida.

Nimelt kaebas Grady Carter, kes ise on 50 aastat suitsu kiskunud ja nüüd kopsuvähki põeb, kohtusse tubakafirma, kuna viimane olevat teda oma reklaamiga nii eksitanud, et vaene mees ei saanud arugi, kuidas suitsetamine tema tervise peale hakkab. Kohus tegigi otsuse mehe kasuks, kuna tubakatootja oli hooletu ja valmistas ohtliku toodet, nagu teatab agentuur Reuter.

Kui tubakafirma apellatsioonikaebus jäetakse rahuldamata, siis võivad ka kodumaised Ameerika sigarettide tõmbajad Ameerika tubakafirmasid kohtusse hakata andma. Teatavasti on sealses kohtusüsteemis pretsedendil ülioluline roll. Edasiste otsuste tegemisel arvestatakse juba samalaadsete juhtumite lahendeid. Kohtuotsus on jõudnud juba põhjustada tubakatööstusettevõtete aktsiate hindade languse börsidel.

Hetkel kuum