18. august 1996 kell 22:00

Petturid pommitavad Eesti ettevõtteid

Augusti alguses saabus ASi Saku Linnas vaheldumisi inglise ja prantsuse keeles kirjutatud faks, mis andis teada, et 860 dollari (10 148 krooni) eest võib firma registreerida oma kaubamärgi Euroopa majandusettevõtete kaubamärkide kataloogis. Kuna saadetisel oli märgitud kontaktandmetena vaid faksinumber ja aadress Austrias, pöördus äsja Eesti kaubamärkide registrisse kantud ASi Saku Linnas tegevdirektor Raimu Rauks riigi patendiameti poole nõu saama.

«Tegemist on ettevõtja lollitamisega,» ütles patendiameti peadirektori asetäitja Harri-Koit Lahek. «Kui selline kataloog üldse eksisteerib, siis ei anna see kaubamärgile mingisugust rahvusvahelist õiguslikku kaiset,» kinnitas ta.

Lahek ütles, et analoogilisi fakse on saanud mitu firmat Eestis ja mujal maailmas. Augustis saatis WIPO Eesti patendiametile hoiatuse, milles juhitakse tähelepanu «asjaolule, et teatud organisatsioonid saadavad kirju rahvusvaheliste registreeringute omanikele, kutsudes neid registreerima oma kaubamärke näiliselt ametlikes publikatsioonides». WIPO kinnitab oma kirjas, et sellised publikatsioonid pole ametlikud ega oma õiguslikku toimet kaubamärgi kaitsmisel rahvusvahelises plaanis.

Laheki sõnul üritas patendiamet saada kontakti faksil märgitud firmaga Company for Economic Publications, kuid pole seda seni saavutanud. Rahvusvahelise päringu kohaselt leiti sama nime alla tegutsevaid firmasid sadade kaupa. «Kui keegi tahab neile raha saata, jäädes lootma, et kaubamärk kusagil avaldatakse, ning kannab selle kulutuse oma reklaamieelarvesse, siis ei saa me teda loomulikult taksitada,» ei tee Lahek ettevõtte juhile ettekirjutust, kuidas saabunud faksiga toimida.

Patendibüroo Käosaar & Co juhataja Jüri Käosaar ütles, et ta ei taha nimetatud firmat tembeldada suliks enne, kui selle kohta pole konkreetseid andmeid. Tema sõnutsi kavatsevad patendivolinikud, kelle kliendid on saanud analoogse sisuga faksi, teha ühise järelepärimise kolleegidele Austrias. Käosaar ütles, et vastus päringule loodetakse saada käesoleva nädala alguses.

Raimu Rauks ASist Saku Linnas kinnitas, et Autria firma pole pärast faksi saatmist kontakti otsinud. «Kui mul tekib tahtmine saata kuhugi 10 000 krooni, saadan ma selle parem mõnda invaühingusse,» kommenteeris ta.

Hetkel kuum