10. september 1996 kell 22:00

Gomab arendab Valga vabrikut

Eesti puutööliidu liikmetest ainsana sajaprotsendiliselt väliskapitalile kuuluva mööblifirma Valga Gomab Mööbel tegevdirektori Ulvi Üprausi sõnul on firma omanik ületanud erastamisagentuuri investeeringukohustuse kümnekordselt.

Nii tehase Valga kui Puka tsehhis on peaaegu kogu masinapark asendatud moodsate täisautomaattööpinkidega. Puitlaastplaadist köögilaudade ning televiisorikastide asemel toodetakse männi massiivpuidust elutoamööblit, kontorimööblit, komplekteeritavat mööblit, voodeid.

«Kui kolm aastat tagasi juulis tehase ostsime, oli suur probleem, et komplekteerida ja väljastada 2--3 autotäit mööblit kuus,» meenutas Hans Gollnik. Praegu väljub tehasest tema kinnitusel 4--5 mööbliautot nädalas.

Eelmisel aastal oli ASi Valga Gomab Mööbel realiseerimise netokäive 84,8 miljonit krooni, sh eksport 84 miljonit krooni. Valgas toodetud mööblit müüakse Saksamaal, Austrias, Shveitsis.

«Meil oli Valgas kauplus, kuid selle ülalpidamine ei tasunud end ära,» rääkis Üpraus. «Eestimaalased peavad täispuidust väärtmööblit liiga kalliks.»

Hans Gollnik kinnitas, et ta ei kavatse Eestis lähemal ajal mujale investeerida. «Valgas on veel väga suur tootmispotentsiaal,» lisas ta.

Eesti puutööliidu tegevdirektor Erhard Toots iseloomustas Valga mööblivalmistajaid kui kõige kiirema arengutempoga tootjaid. «Valga Gomab Mööbel on tõusnud toodangumahult Eestis neljandale kohale,» lausus Toots. «Teised pole suutnud valgalaste tempot pidada, sest neil napib käibevahendeid. Pealegi lülitati Valga Gomab Mööbel Gomab Möbel AB hästitoimivasse müügivõrku.»

Hans Gollniki sõnul kuulub 1986. a asutatud kontserni mööblivabrik Valgas, väikefirmad Taanis ja Itaalias, kes teevad allhanketöid, ning valmistoodangu müügivõrk. Kontserni mullune käive oli 150 miljonit Rootsi krooni (270 mln kr).

Valgamaal tegutseb praegu 47 välisosalusega firmat, neist 17 Soome ja 16 Rootsi kapitalil.

Hetkel kuum