26. september 1996 kell 22:00

Hansapank Latvija jõuab kasumisse tuleval aastal

Esimesel poolaastal oli DLB kasum 5,1 miljonit krooni. Augustis oli DLB kahjum Hansapanga juhatuse esimehe Jüri Mõisa andmeil ca 3,6 miljonit krooni. «DLB kulutab praegu rohkem, kui ta teenib,» märkis Mõis.

Äsja Ühendriikidest ärireisilt saabunud Lõhmus lausus, et DLBs tehti arvutusviga, mistõttu augustikahjum näidati tegelikkusest suuremana. Hansapanga poolt Läti-projekti juhtiv Lõhmus lausus, et kuna ta on praegu Tallinnas, ei ole tal võimalik andmeid kontrollida, kuid mälu järgi oli kahjum vähem kui 3,6 miljonit krooni.

«Me oleme kogu aeg öelnud, et see pank aasta jooksul kasumit ei tooda,» märkis Lõhmus. «Kui esimesel poolaastal oli väike kasum, siis teisel poolaastal peab tulema väike kahjum.»

«Kasum tekkis esimesel poolaastal tänu sellele, et halbade laenude hulk vähenes silmanähtavalt,» rääkis Lõhmus. «Endised omanikud maksid lihtsalt enda mahakantud laene tagasi. See oli mitteoodatud tulu, mida teise poolaasta lõpus tuleb veel.»

DLB kahjumi üks põhjus on Lõhmuse sõnade kohaselt selles, et kui aasta alguses teenisid kõik Läti pangad riigi võlakirjadelt kuni 35 protsenti intresse, siis praegu on intressid alanenud ja vanad võlakirjad ära lõppenud.

Lõhmus märkis, et teine oluline põhjus on Hansapanga juurutatav uus intressipoliitika. «See tähendab, et me ei küsi enam 30 protsenti, vaid enam-vähem 10 ja 20 vahel,» selgitas ta.

Hansapank vaatab praegu üle ka senistele klientidele antud laenud. «Me ei saa vanadelt klientidelt võta endiselt 36 protsenti ja kelkida sellega, et oleme nüüd väga sõbralikud,» lausus Lõhmus.

DLB-l oli enne Hansapanga omandusse minekut ka Moskva esindus, mis tegeles Moskvas kommertstehingutega. DLB Moskva esindus sooritas valuutatehinguid ja selle tegevus oli pangale küllaltki tulus.

Hansapank otsustas selle esinduse sulgeda, kuna selle tegevus ei olnud kooskõlas Venemaa seadustega. «Aeg-ajalt on ju lehtedest lugeda, et nii mõnigi Läti pankur nabitakse Moskvas kinni ja pistetakse türmi,» sõnas Lõhmus.

Hansapank on DLB saneerimise käigus pidanud maksma ka kompensatsioone DLBst lahkunud inimestele, mistõttu Hansapanga juhtide hinnangul on peatse Hansapank Latvija aasta lõpu null-tulemus selline, millega võib rahul olla.

Hetkel kuum