29. september 1996 kell 22:00

Eesti pankade aktsiatest kuulub neljandik väliskapitalile

Eesti Panga infoosakonna asejuhataja Kaja Kell ütles, et pankade aktsiakapitali võiks olla rohkem välisinvesteeringuid, ehkki praegu on tase normaalne.

Kella sõnul sõltub välisaktsionäride osakaal tulevikus pankade arengust ning aktsiate muutumisest vabalt kaubeldavaks. Ta lisas, et edaspidine välisosaluse osatähtsus oleneb ka pankade aktsiate noteerimisest Tallinna ning Helsingi väärtpaberibörsil.

Suur hulk väliskapitalile kuuluvatest aktsiatest kuulub praegu Merita panga klientidele. Panga kliendid kontrollivad 8,19 protsenti Hoiupanga aktsiakapitalist ning 25,05 protsenti Hansapanga aktsiakapitalist. Lisaks on Merita panga kliendid osanikud Forekspangas 1,85 protsendiga.

Arvestades aktsiate hetkelist turuväärtust, on Merita panga klientide valduses Eesti pankade aktsiaid 506,7 miljoni krooni ulatuses.

Hansapanga analüüsiosakonna juhataja Kristina Siimar ütles, et aktsiate vaba kaubeldavuse tõttu muutub välisosaluse protsent aktsiakapitalis pidevalt. Ta märkis, et peale Merita panga klientide ei kuulu 25. septembri seisuga ühelegi aktsionärile üle 10 protsendi aktsiakapitalist.

Ühispanga analüüsiosakonna juhataja Urmas Neetar ütles, et pank ei soovi välisaktsionäride täpset koosseisu esialgu avaldada. Ühispanga välismaalt pärit suuraktsionärid on Rootsi riiklik Swedfund ning itaallasest eraettevõtja Ernesto Preatoni.

Eesti pankadest suurim välisosalus on Innovatsioonipangal. Eurocapital Group Ltd kontrollib 70,4 protsenti ning Eastern Credit Ltd 8,2 protsenti panga aktsiakapitalist.

EVEA panga 50 miljoni krooni suurusest aktsiakapitalist kuulub 40 protsenti Zürichi investeerimisfirmale Belesta Investments AG.

INKO Balti panga 40,1 miljoni krooni suurusest aktsiakapitalist kuulub välisinvestoritele 46,8 protsenti.

Tallinna Äripanga juhatuse esimees Sergei Semjonov ütles, et panga 50,5 miljoni krooni suurusest aktsiakapitalist kuulub 66 protsenti Moskva MAPO pangale, ülejäänu Eesti kapitalile. BNS

Hetkel kuum