1. oktoober 1996 kell 22:00

Juppé populaarsus madal

Kuna valitsuskoalitsioonile kuulub 577liikmelises rahvusassamblees neli viiendikku kohtadest, siis on hääletuse tulemus etteaimatav.

Peaministri võttis järjekordselt oma kaitse alla president Jacques Chirac, kes esmaspäeval kummutas peaministri enda gaullistliku RPRi erakonna kriitika, kutsudes valitsust jätkama senist kurssi, ning soovitas sellel paremini selgitada oma poliitikat.

Juppé avab tänase kahetunnise usaldusavalduse debati poliitilise avaldusega, kutsudes RPRi parlamendiliikmeid «valitsust toetama puhtast südamest».

Poliitilised kommentaatorid kahtlevad, kas usaldushääletus suudab ületada koalitsioonis valitsevaid kahtlusi valitsuse majanduspoliitika suhtes.

Opositsioonis olevad sotsialistid nimetavad usaldushääletust juba ette farsiks ning kinnitavad, et Juppé toetamine näitab otseselt, kui vähe väljendab praegune Prantsuse parlamendi koosseis valijate tegelikku tahet.

Juppé populaarsus on jälle rekordiliselt madal nagu mullu, pärast riiklike transporditöötajate 24tunnist üldstreiki.

Parlamendil seisab ees kinnitada tuleva aasta ülisäästlik eelarve, mis on vajalik tulevase Euroopa valuutaliidu kriteeriumide täitmiseks, ning see ei paranda kuidagi rahva pessimistlikku meeleolu, mis on tingitud majanduslangusest, vähenenud ostuvõimest ning 12,6 protsendini ulatuvast tööpuudusest. Inimesi ei rõõmusta ka tulumaksu lubatav vähendamine, sest selle asemel suurenevad muud maksud.

RPRi erakonnas ei ole paljud rahul veel Juppé soovitatud seaduseelnõuga, mille eesmärk on täiustada 1998. a üldvalimistel proportsionaalse esindatuse süsteemi. Oponendid väidavad, et see parandus võimaldaks parlamenti pääseda paremäärmuslikul Jean-Marie Le Peni rahvusrindel. Paljud ootavad, mida Juppé täna oma poliitilises avalduses selle kohta ütleb.

Seitse Prantsuse riigitöötajate ametiühingut on otsustanud korraldada 17. juunil streigi ning seda üleskutset on juba järginud kolm suurt raudteeametiühingut. Et raudteelased pole üksmeelsed, näitab asjaolu, et kaks ülejäänud suuremat ametiühingut ei kavatse 17. oktoobril streikima hakata. DI-REUTER-ÄP

Hetkel kuum