Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Prantsusmaa on tuulde pildunud sadu miljoneid

  Skandaalne aruanne jõudis avalikkuse ette ajal, mil peaminister Alain Juppé võitleb oma püsimajäämise eest ning sagenevad kuuldused ennetähtaegsetest parlamendivalimistest.
  Juppé populaarsus on langenud erakordselt madalale seoses peaministri püüdega täita EMU konvergentsikriteeriumid suurte kärbete abil sotsiaalkindlustuse alal. Riigi tegevust kajastavast aruandest ilmneb, et puuduolevad miljonid oleks võinud säästa maksuraha mõttetu pillamise arvel.
  Seitse aastat tegeldi lennuvälja rajamisega lõunapoolusele, mis läks maksma 110 miljonit franki. Seni on lennuväljale maandunud vaid pingviinid. Need, kes otsustasid lennuvälja rajamise kasuks, olid unustanud, et pool aastat möllavad jäämägedel tormid ning ülejäänud aeg on looduskaitse all olevate lindude peamine pesitsusaeg.
  Creys-Malville' reaktor Superphénix, mis on olnud rohelistele pinnuks silmas juba 20 aastat, on valitsusele maksma läinud 35 miljardit franki. Korduvate õnnetuste ning töökatkestuse tõttu on oodata, et «tuleviku» tuumajaamaks tituleeritud jaam sajandivahetusel suletakse, millega on kokku kulutatud 60 miljardit franki. Kahekümne aasta kestel on jaam täisvõimsusel töötanud vaid paar kuud, energiat on müüdud 5--9 miljardi frangi eest. Tuumaenergia vastastele on riigikontrolli aruanne tõeline rõõmusõnum.
  EMU kriteeriumide hulka kuulub ka riigivõla vähendamine, kuid muu hulgas on Prantsuse valitsus unustanud maksta isegi oma telefoniarved. Võlgnevus France Télecomile on 2,5 miljardit franki, millest lõviosa langeb siseministeeriumi arvele. Riigikontroll peab valitsuse soovimatust telefoniarveid maksta kohatuks ajal, mil ELi riikide telekommunikatsiooniettevõtete erastamine on ukse ees.
  Mitmed turistid broneerisid paar aastat tagasi sõidupiletid Prantsuse riigiraudtee SNCFi uhiuue kaks miljardit franki maksnud arvutiprogrammi abil. Broneerimisprogramm ebaõnnestus täielikult ning 1993. a vähenes riigiraudteel reisijate arv 10 protsenti. SNCF ei ole asjatundmatust investeerimisotsusest toibunud tänaseni.
  Riigikontrolli aruanne on täis uskumatuid näited maksuraha raiskamisest, kus projektid ei ole teostunud või on lõppenud fiaskoga. Kelle taskusse miljonid lõpuks on jõudnud, aruandest ei selgu. Sellistes asjades on Prantsuse seadused leebed, nähes ette trahvid 1000--100 000 frangini. Kui kasu ulatub aga miljonitesse, on maksuraha raiskamine Prantsusmaal tulutoov ettevõtmine. KL
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Tallinna Sadam kasvatas reisijate arvu 87%, ent kaubamaht vähenes
Tänavu III kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 2,5 miljonit reisijat ja 4,4 miljonit tonni kaupa. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 87% ehk 1,2 miljoni reisija võrra, samas kaubamaht vähenes 33%.
Tänavu III kvartalis läbis Tallinna Sadama sadamaid 2,5 miljonit reisijat ja 4,4 miljonit tonni kaupa. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga kasvas reisijate arv 87% ehk 1,2 miljoni reisija võrra, samas kaubamaht vähenes 33%.
Maksueksperdid: nii surevad Eestis teenusplatvormid ja tekib suurim „tööandja“
Parimal juhul ootab toitu või taksot tellides edaspidi hinnatõus, halvimal juhul kannatab ka teenus, sest pakkujaid jääb vähemaks, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen maksutiimi liikmed vandeadvokaat Verner Silm ja jurist Marian Moldau.
Parimal juhul ootab toitu või taksot tellides edaspidi hinnatõus, halvimal juhul kannatab ka teenus, sest pakkujaid jääb vähemaks, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen maksutiimi liikmed vandeadvokaat Verner Silm ja jurist Marian Moldau.
Tagasihoidliku kauplemispäeva lõpetasid Balti börsid positiivselt
Balti turud jätkasid täna tõusuga, Baltic Benchmark sulgus täna 0,49% plussis. Tallinna börs tõusis enim 0,81%, Riia börs kerkis 0,29% ning Vilniuse börs väikese tõusuga suurt muutust ei näidanud.
Balti turud jätkasid täna tõusuga, Baltic Benchmark sulgus täna 0,49% plussis. Tallinna börs tõusis enim 0,81%, Riia börs kerkis 0,29% ning Vilniuse börs väikese tõusuga suurt muutust ei näidanud.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Läänemets liialdas. Ukraina põgenikke aitasid piiril vabatahtlikud Vene vabatahtlik: saame ukrainlastele segamatult abi pakkuda
Siseminister Lauri Läänemets väitis, et Venemaa võimud viisid teadmata suunas ära Eesti kagupiiril järjekordadesse kogunenud Ukraina pagulased. Piiripunktides põgenikega tegelevate vabatahtlike sõnul on see vale või vähemalt arusaamatu liialdus.
Siseminister Lauri Läänemets väitis, et Venemaa võimud viisid teadmata suunas ära Eesti kagupiiril järjekordadesse kogunenud Ukraina pagulased. Piiripunktides põgenikega tegelevate vabatahtlike sõnul on see vale või vähemalt arusaamatu liialdus.
Uuring: pea pooled ettevõtted kavatsevad kuue kuu jooksul palka tõsta
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.

Olulisemad lood

Maailmakuulus landitootja kolibki tootmise Eestisse
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.
Soome landitootja Rapala andis teada, et otsustas nugade ja lantide tootmise kolida üle Pärnusse, mille üksuse juht tõdes aga, et praegu on pigem äraootamise aeg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.