10. oktoober 1996 kell 22:00

Aasia ostab hõbedat

Eile ennelõunal langes alumiiniumi kolme kuu futuurhind Londoni metallibörsil kahe ja poole aasta madalaimale tasemele 1305 dollarit tonnist ning diilerite arvates langeb see alla 1300 dollari. Käesoleval nädalal toimus Londoni metallibörsi korraldatud seminar koos aastadineega. Tähtsündmus on põhjustanud prognoose metallituru tuleviku kohta. Kuigi värviliste metallide madalseis jätkub, on analüütikud (kui vask välja arvata) lähiaastate suhtes optimistlikud. Vase hinna kolme kuu futuurhind langeb järgmisel aastal 1850 dollarini tonnist (1996. a keskmine 2300). Alumiiniumi hinnatase jääb arvatavasti samaks (1996. a keskmine 1550). Plii, nikli tina ja tsingi puhul prognoositakse kuni 10protsendilist hinnatõusu.

Suured kogused hõbedat on liikunud USAst, Suurbritanniast ja Shveitsist tõenäoliselt Lähis- ja Kaug-Itta. USA on eksportinud selle aasta seitsme kuuga 1900 t, mis teeb kaks korda rohkem kui möödunud aasta samal perioodil.

Saksa nisumüüjad hoiavad hinda kõrgel, sest lähiajal oodatakse ostubuumi Ida-Euroopast. Poola on juba ostnud Hamburgist toidunisu hinnaga 290 Saksa marka tonn. Eksport Lõuna-Euroopasse, mis on Saksamaa jaoks läbi aegade väga oluline olnud, on käesoleval ajal nullilähedane ning suuremahulised pakkumised Prantsusmaalt ei ole kõigutanud saksa nisumüüjaid hindasid alla laskma. Hamburgi teraviljabörs tõstis sel nädalal toidunisu hinda 12,5% võrra, 287,5 margani/t, söödanisu hind tõusis 5 marga võrra, (275ni) ka Hamburgi vabaturul. Odavam on nisu Prantsusmaal, Taanis ja Inglismaal. Nii toidu- kui ka söödarukki hind püsib madala saagikuse ja vähese pakkumise tõttu 260 marga ümber tonnist.

Kasvava metsa müügi- kogus metsaametite oksjonitel kasvas septembris 33% .ning keskmine hind langes 8%.

Hetkel kuum