14. oktoober 1996 kell 22:00

Riigikogu kärbib kulutusi

Vastavalt tuleva aasta eelarve projektile jäävad riigikogu kulutused peaaegu muutumatuks ja riigikogu kantselei kulutused kasvavad 17% võrra. See on märgatav kulutuste vähendamine, kui võtta arvesse, et aasta tagasi kasvasid riigikogu kulud 53% ja kantselei kulud 63%.

Riigikogu reformierakonna liige ja rahanduskomisjoni aseesimees Jürgen Ligi ütles, et sellise kulutuste kärpimise taga pole mitte riigikogu liikmed ise, vaid valitsus. Tema sõnul on kahetsusväärne, kui valitsus hakkab riigikogule selliseid kulutuste kärpimisi peale suruma.

Ühe tundmatuks jääda sooviva riigikogu liikme sõnul on selle muudatuse taga peaminister Tiit Vähi isiklikult, kes riigikogu ja valitsusega konsulteerimata tõmbas riigikogu ja kantselei kulutustest kümme miljonit krooni vähemaks.

Valitsuse majandusnõuniku Hardo Pajula sõnul pole kulutuste kärpimises midagi taunimisväärset. «On väga hea, kui riigikogu kulutusi vähendab, ja on veelgi parem, kui valitsus seoses sellega kulutuste kärpimise peale mõtleks,» ütles Pajula. Ta lisas, et riigikogu kulutuste kasv viimaseil aastail on märkimisväärne ja põhjendamatu.

Pajula sõnul peaks riigi üldised valitsemiskulud vähenema kolmandiku võrra ja pole midagi imelikku, kui ka riigikogu kulutused veidi vähenevad.

Hardo Pajula ütles, et on loomulik, kui riigikogu liikmed kulutuste vähendamise vastu võitlevad. Nende vastupanu peab maha suruma kokkuhoidu pooldav avalik arvamus.

Nii Jürgen Ligi kui ka keskfraktsiooni nõuniku Kaido Kase sõnul peavad riigikogu kulutused vaatamata kõigele suurenema. «Kulutused peavad suurenema juba seetõttu, et inflatsioon on meil sel aastal valitsuse andmetel 14 ja IMFi andmetel 24 protsenti,» ütles Kask.

Ligi ütles, et edaspidi on riigikogul keeruline kulutusi suurendama hakata, kuna rahvale on seda raske selgitada. Tema sõnul tekitab kulude kärpimine probleeme riigikogulaste transpordiga: seni kasutati riigikantselei autobaasi VIP-taksosid. «Meil on igasuguseid töö juurde kuuluva seltsielu üritusi, kuhu sõites tuleb kasutada taksoteenust. Kui nüüd bussiga sõitma hakkame..., oleks nagu kiviaeg,» ütles Ligi.

Hetkel kuum