• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riigikogu kärbib kulutusi

  Vastavalt tuleva aasta eelarve projektile jäävad riigikogu kulutused peaaegu muutumatuks ja riigikogu kantselei kulutused kasvavad 17% võrra. See on märgatav kulutuste vähendamine, kui võtta arvesse, et aasta tagasi kasvasid riigikogu kulud 53% ja kantselei kulud 63%.
  Riigikogu reformierakonna liige ja rahanduskomisjoni aseesimees Jürgen Ligi ütles, et sellise kulutuste kärpimise taga pole mitte riigikogu liikmed ise, vaid valitsus. Tema sõnul on kahetsusväärne, kui valitsus hakkab riigikogule selliseid kulutuste kärpimisi peale suruma.
  Ühe tundmatuks jääda sooviva riigikogu liikme sõnul on selle muudatuse taga peaminister Tiit Vähi isiklikult, kes riigikogu ja valitsusega konsulteerimata tõmbas riigikogu ja kantselei kulutustest kümme miljonit krooni vähemaks.
  Valitsuse majandusnõuniku Hardo Pajula sõnul pole kulutuste kärpimises midagi taunimisväärset. «On väga hea, kui riigikogu kulutusi vähendab, ja on veelgi parem, kui valitsus seoses sellega kulutuste kärpimise peale mõtleks,» ütles Pajula. Ta lisas, et riigikogu kulutuste kasv viimaseil aastail on märkimisväärne ja põhjendamatu.
  Pajula sõnul peaks riigi üldised valitsemiskulud vähenema kolmandiku võrra ja pole midagi imelikku, kui ka riigikogu kulutused veidi vähenevad.
  Hardo Pajula ütles, et on loomulik, kui riigikogu liikmed kulutuste vähendamise vastu võitlevad. Nende vastupanu peab maha suruma kokkuhoidu pooldav avalik arvamus.
  Nii Jürgen Ligi kui ka keskfraktsiooni nõuniku Kaido Kase sõnul peavad riigikogu kulutused vaatamata kõigele suurenema. «Kulutused peavad suurenema juba seetõttu, et inflatsioon on meil sel aastal valitsuse andmetel 14 ja IMFi andmetel 24 protsenti,» ütles Kask.
  Ligi ütles, et edaspidi on riigikogul keeruline kulutusi suurendama hakata, kuna rahvale on seda raske selgitada. Tema sõnul tekitab kulude kärpimine probleeme riigikogulaste transpordiga: seni kasutati riigikantselei autobaasi VIP-taksosid. «Meil on igasuguseid töö juurde kuuluva seltsielu üritusi, kuhu sõites tuleb kasutada taksoteenust. Kui nüüd bussiga sõitma hakkame..., oleks nagu kiviaeg,» ütles Ligi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kütuseaktsiisi tõusu edasilükkamine ei teeni ühiskonna huve
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tugeva lobitöö, hea maksulaekumise ja inflatsioonihirmu tõttu on valitsus otsustanud kütuseaktsiisi tõusu edasi lükata. Kuigi inflatsioonisurvet see tõesti vähendab, siis mitmes teises plaanis on tegemist ühiskonna jaoks kehva otsusega, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Brenti toornafta tõusis kolme aasta tippu
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Nafta hinnad tõusid reedel juba neljandat päeva järjest ning Brenti toornafta on jõudnud kolme aasta tippudeni. Investorid on keskendunud kitsale pakkumisele ning turuosaliste tugevale riskijanule ning lootusele, et pandeemiast tullakse edukalt välja, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Estraveli omanik: eelmine kriis oli võrreldes praegusega lasteaed
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.
Eesti suurima reisibüroo Estraveli omanik Aivo Takis rääkis Äriplaan 2022 konverentsil, et kui eelmise kriisi ajal kukkus nende käive 20 protsenti, siis koroonakriisiga kukkus nende käive 70 protsenti. “Eelmine kriis oli kui lasteaed, kuid toona tundus see kohutavalt suur kukkumine,” rääkis ta.