• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riigikogu kärbib kulutusi

  Vastavalt tuleva aasta eelarve projektile jäävad riigikogu kulutused peaaegu muutumatuks ja riigikogu kantselei kulutused kasvavad 17% võrra. See on märgatav kulutuste vähendamine, kui võtta arvesse, et aasta tagasi kasvasid riigikogu kulud 53% ja kantselei kulud 63%.
  Riigikogu reformierakonna liige ja rahanduskomisjoni aseesimees Jürgen Ligi ütles, et sellise kulutuste kärpimise taga pole mitte riigikogu liikmed ise, vaid valitsus. Tema sõnul on kahetsusväärne, kui valitsus hakkab riigikogule selliseid kulutuste kärpimisi peale suruma.
  Ühe tundmatuks jääda sooviva riigikogu liikme sõnul on selle muudatuse taga peaminister Tiit Vähi isiklikult, kes riigikogu ja valitsusega konsulteerimata tõmbas riigikogu ja kantselei kulutustest kümme miljonit krooni vähemaks.
  Valitsuse majandusnõuniku Hardo Pajula sõnul pole kulutuste kärpimises midagi taunimisväärset. «On väga hea, kui riigikogu kulutusi vähendab, ja on veelgi parem, kui valitsus seoses sellega kulutuste kärpimise peale mõtleks,» ütles Pajula. Ta lisas, et riigikogu kulutuste kasv viimaseil aastail on märkimisväärne ja põhjendamatu.
  Pajula sõnul peaks riigi üldised valitsemiskulud vähenema kolmandiku võrra ja pole midagi imelikku, kui ka riigikogu kulutused veidi vähenevad.
  Hardo Pajula ütles, et on loomulik, kui riigikogu liikmed kulutuste vähendamise vastu võitlevad. Nende vastupanu peab maha suruma kokkuhoidu pooldav avalik arvamus.
  Nii Jürgen Ligi kui ka keskfraktsiooni nõuniku Kaido Kase sõnul peavad riigikogu kulutused vaatamata kõigele suurenema. «Kulutused peavad suurenema juba seetõttu, et inflatsioon on meil sel aastal valitsuse andmetel 14 ja IMFi andmetel 24 protsenti,» ütles Kask.
  Ligi ütles, et edaspidi on riigikogul keeruline kulutusi suurendama hakata, kuna rahvale on seda raske selgitada. Tema sõnul tekitab kulude kärpimine probleeme riigikogulaste transpordiga: seni kasutati riigikantselei autobaasi VIP-taksosid. «Meil on igasuguseid töö juurde kuuluva seltsielu üritusi, kuhu sõites tuleb kasutada taksoteenust. Kui nüüd bussiga sõitma hakkame..., oleks nagu kiviaeg,» ütles Ligi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Hüvasti Hiina, tere India! Apple kolib uue iPhone tootmist Indiasse
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Ärikutse: hakkame end sättima – unistuste saarele
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Hüvasti Hiina, tere India! Apple kolib uue iPhone tootmist Indiasse
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Raadiohitid: vihjed kasvusektoritele ja hinnalangusele uusarendustes
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Azovstali omanik plaanib Euroopasse terasetehast
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Azovstali omanik plaanib Euroopasse terasetehast
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Tööandjad: riik peaks energiakriisis ettevõtteid kohtlema võrdselt
Riigi toetused energiakriisis ettevõtetele peaksid olema kõigile võrdsed või täpselt sihitud ning vajaduspõhised. Praegune lahendus ei paista olevat kumbagi, leiab Eesti Tööandjate Keskliidu tegevjuht Arto Aas.
Riigi toetused energiakriisis ettevõtetele peaksid olema kõigile võrdsed või täpselt sihitud ning vajaduspõhised. Praegune lahendus ei paista olevat kumbagi, leiab Eesti Tööandjate Keskliidu tegevjuht Arto Aas.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.