30. oktoober 1996 kell 22:00

Börsile tulevad uued väärtpaberid

Tallinna börsi tegevdirektori Helo Meigase sõnul noteeritakse farmaatsiatehase aktsiaid börsi põhinimekirjas alates 7. novembrist. Uudis peaks mõjuma kauplemisele positiivselt, kuid uut hinnahüpet väärtpaberispetsialistid farmaatsiatehase aktsiale ei prognoosi, kuna aktsia hind on jõudnud tasemeni, mis ei võimalda enam spekulatiivselt kõrget kasumit.

Forekspanga peadiileri Tõnu Vanajuure ütlusel suurendab börsil noteerimine kindlasti lääne investorite usaldust farmaatsiatehase aktsia vastu. Börsil noteerimisega võtab farmaatsiatehas endale kohustuse avalikustada regulaarselt oma majandustegevust puudutavat informatsiooni.

Balti kasvufondi osakute noteerimist alustab väärtpaberibörs üheaegselt farmaatsiatehase aktsiaga. Balti kasvufond on avatud fond, kus osakute ostmise ja müümise kohustus on fondil endal, mistõttu osakutega börsil kauplema ei hakata. Börs avalikustab iga päev fondi osaku puhasväärtuse muudatusi.

Helo Meigase sõnul on kasvufondi osakute noteerimise mõte lisajärelevalve teostamine fondi tegevuse üle ja fondi kohta käiva informatsiooni kättesaadavuse suurendamine.

Alates esmaspäevast on Tallinna börsi vabaturul võimalik kaubelda ASi EMV aktsiatega. «Kolmelt börsiliikmelt laekus avaldus, et nad soovivad aktsiaga börsi vabaturul kaubelda ja kuna väärtpaberiamet registreeris EMV kui avaliku emissiooni, st lubas ta avalikku ringlusse, otsustas börsi noteerimiskomisjon rahuldada ka selle taotluse,» lausus Meigas.

Väärtpaberispetsialistid hindavad EMV aktsiat suhteliselt atraktiivseks, kuid kauplemine sellega kujuneb nende sõnul tagasihoidlikuks, kuna aktsiaid on turul väga vähe. Väärtpaberisse suhtutakse tõenäoliselt perspektiivitundega ja spekulatiivseid kasumeid ei oodata. Aktsia sajakroonine nominaalväärtus lubab oodata aktsia splitti tulevikus.

Alates järgmisest nädalast lisandub EMV aktsia ka Äripäeva indeksisse.

Hetkel kuum