Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Ekspankurist piimakorüfeeks

    Pikakasvulise finantsisti Aare Sosaare (37) peamiseks süüks pannakse Heiki Kranichi toomist tipp-poliitikute hulka ja LEPi pankrotti saatmist. Sosaarel on õnnestunud panga pankrotist puhtalt välja tulla, LEPi juhatuse liikme Juhan Liivi viis pankrotiprotsess aga enesetapuni.
    Pärast LEPi kuulsusetut lõppu 1993. aasta märtsis on Sosaar nõustanud erinevaid firmasid, teiste hulgas ka pankrotiohus olnud ASi Pärnu Piimatoodete Kombinaat (PTK). Pärnu piimakombinaati nõustades õppis Sosaar tundma ka majandusharu ennast. Praeguseks on ta tõusnud ligi kahe miljardi kroonise käibega Eesti piimatööstuse oluliste kujundajate hulka.
    Sosaare praeguste tööülesannete hulka kuulub Pärnu meierei ja piimatoodete kombinaadi liitmine ning tugevate partnerlussidemete loomine Pärnu kombinaadi ja ASi Tallinna Piimatööstus vahel.
    Sosaar kinnitab täie tõsidusega, et piimandus on perspektiivne tootmisvaldkond, kus kohalikel töösturitel on kõik eelised, et konkureerida lääne kontsernidega.
    Paljuski Sosaare nõuannetele tuginedes on kahte Pärnu piimatööstust ühendav AS Pärnu Piim asunud aktiivselt võitlema kohalikul turul. Esimese sammuna otsustas Pärnu Piim asuda vähendama kümnetesse miljonitesse kroonidesse ulatuvat võlakoormat, millest ligi seitse miljonit krooni võlgneb piimatoodete kombinaat piimatootjatele. Rahuliku töökeskkonna loomise nimel lõpetas piimatoodete kombinaat oktoobris piimavarumise Pärnumaal, andis varumislepingud üle Tallinna piimatööstusele ja hakkas pealinnale teenustöid tegema.
    Sosaar kinnitab, et hiljemalt novembri lõpuks kirjutavad Tallinna ja Pärnu piimakombinaadid alla lepingule, mille tulemusena peaks tekkima Lõuna-Eesti suuremaid piimatööstusi ühendava ASiga Ühinenud Meiereid võrreldav ettevõtete liit. Finantskonsultandina ei välista Sosaar ka seda, et Pärnu piimatoodete kombinaadil õnnestub Tallinna piimatööstus kaasata aktsionärina ASi Pärnu Piim.
    Tallinna Piimatööstuse peadirektor Oliver Kruuda kohtus Sosaarega esimest korda alles mõne kuu eest ja tema sõnul on senised kohtumised endise pangajuhiga jätnud mulje, et Sosaar on üks piimandusega enim kursis olevaid inimesi Eestis.
    Ka Tallinna piimatööstuse nõukogu liige ja ASi Epeks peadirektor Toomas Kõuhkna kinnitab, et kui jätta kõrvale Sosaare varasem tegevus panganduses, ei ole tal sellele mehele praegu midagi ette heita. «Täna ei ole me kindlasti huvitatud Pärnu piimakombinaadiga liitumisest aktsiate baasil,» lisab Kõuhkna samas. «Me hindame nende reaalset seisu ikkagi väga riskantseks.»
    Aare Sosaare sõnul ei ole kõige suurem risk seotud mitte Pärnu piimakombinaadi võlakoormaga, vaid kombinaadi võõramaiste omanike Viktor Novokreshtshenovi ja Givi Gipiani segase finantstaustaga.
    Lisaks koostööle Tallinna piimatööstusega soovib Pärnu Piim osta ka keskpiimaühistut Tartu Piim, et astuda sellega kanna peale ASile Ühinenud Meiereid, kelle peamine linnapiimatoodete turg on Tartus.
    «Tartu kombinaat toodab kusagil 60--70 tonni piima päevas, mis on piltlikult ASi Mulgi Meierei talvise perioodi tootmismaht,» lausub Sosaar.
    Tema hinnangul on Eesti piimatööstuse kogukäive ligi kaks miljardit krooni, millele lisandub 1,4 miljardi kroonine piimatootjate aastakäive. «Väike rentaablus on paratamatus, kuna turg pole täna oma kuju ja stabiilsust veel saavutanud,» kirjeldab Sosaar Eesti piimatööstust. «Kui toimub tasakaalustumine, siis jääb meie prognoositav rentaablus viie protsendi peale.»
    Paar kuud tagasi rääkis Pindi Väärtpaberite ASi tegevjuht Aigar Ojaotsa, et piimatööstuste ja -tootjate vahelise vaenu taga on otseselt suurpangad, kelle suur raha on piimatööstustele antud laenude all kinni.
    Endiselt pangandusringkondadega läviva Sosaare sõnul ei pea sellised väited paika, kuna enamik panku on lisaks töötlejatele seotud ka mitmete piimatootjatega. Tema hinnangul on pangad seotud kogu piimanduses ringleva 3,4 miljardi krooniga.
    «Pangad on tegelikult huvitatud stabiilsusest ja sellest, et piimatööstustega finantsõnnetusi ei juhtuks,» ütleb Sosaar. «Seetõttu pangad jälgivad, et ei oleks tegemist terava ja vaenuliku konkurentsiga, mida ta täna siiski veel kipub olema.»
    Sosaar leiab, et selle suvega on Eestis välja kujunenud kolm põhilist piimandusrühmitust: KÜ Eesti Piim, mis liidab kümmekond piimatootjat-töötlejat eesotsas Jõhvi Piima, Tartu Piima, Järva Jaani PÜ ja Põltsamaa PÜga; AS Ühinenud Meiereid, kuhu kuuluvad AS Paide Piimakombinaat, AS Mulgi Meierei ja AS Põlva Piim; ning kolmandaks Pärnu Piima ja Tallinna Piimatööstuse baasil loodav ettevõtete grupp.
    Sosaar ei loobu kritiseerimast Pärnu Piima konkurente Ühinenud Meiereidest. «Minu arusaamist mööda seisab neil lähiajal ees see, et nad peavad ühe oma tehastest kinni panema,» ütleb Sosaar. «Vastasel juhul pole ühinemisel üldse mõtet.»
    Sosaar leiab, et kolm ASi Ühinenud Meiereid kuuluvat piimakombinaati on küllalt sarnase tootmisbaasiga, millest Mulgi Meier on kõige vanem ja suhteliselt kehvemas seisus.
    Loogiline oleks, kui Mulgi Meier pandaks kasumiteenimise eesmärgil kinni ja tootmisvõimsused jagataks ära Põlva ja Paide kombinaatide vahel, lausub Sosaar.
    «Kui nende ühinemise mõte oli selles, et jätkuvalt investeerida kõigis kolmes kohas piimatöötlemisse, siis oleks hea, kui sellel firmal oleks olemas eriti suur piimakarja suurendamise pro-gramm,» ironiseerib Sosaar. «Seal on tüli juba ette programmeeritud, kuna üks firma töötab ainult kahjumis, teised kaks aga kasumis,» lisab ta.
    Paide piimakombinaadi direktor Jaan Käär Sosaare kriitikat tõsiselt ei võta. «Mul pole kõigepealt au teda tunda, et ma võiksin tema mõtteviisist aru saada,» tunnistab Käär.
    Ta lisab, et ühe kombinaadi sulgemine kasumi suurendamise eesmärgil ei ole välistatud, enne kümne aasta möödumist see aga ei juhtu, kinnitab Käär. Vastulausena ütleb Käär, et kui seni ei ole suudetud kahte Pärnu piimatööstust liita ja ühist strateegiat kujundada, pole ka ohtu, et toimuks Sosaare soovitud Pärnu piimakombinaadi Eesti vallutamise retk.
    «Kui majandusharidusega inimene usub, et teenustöödega on võimalik Pärnu piimatööstust vee peal hoida, siis on ta kas lihtsalt rumal või puruloll,» lausub pikaaegne piimaliidu president lõpetuseks.
    Aare Sosaar ütleb, et tema praegune sissetulek ei sõltu ainult piimandusest, vaid ka muudest konsultatsiooniteenustest. «Minu firma möödunud aasta konsultatsioonikäive oli 600 000 krooni, sellel aastal plaanin sama suurt käivet,» märgib ta.
    ASi Konsultatsioonifirma Aare Sosaar omanikud on abielupaar Aare ja Silva Sosaar, firma mullune puhaskasum oli 105 000 krooni.
    Aare Sosaar tunnistab, et seni on ta konsultatsiooniteenustest kogutud rahaga oma viieliikmelise pere ära toitnud. Kindlasti ei soovi lähemal ajal tööd otsida mõnest krediidiasutusest ega hakka ka piimakombinaadi direktoriks, lausub Sosaar ise.
    «Mis pangandusse puutub, siis aeg on niipalju edasi läinud, et minu vanuses ei ole enam mõtet sel määral pingutada, et ennast taas tipp-pankurite tasemele viia,» muigab Sosaar. Oma pangandusalasest minevikust ta seekord rääkida ei soovinud.
    Augusti lõpuks oli võlanõudeid LEPi vastu kaitstud 28 miljoni krooni eest, millest LEPi likvideerimiskomisjon on suutnud rahuldada alla 16 protsendi.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.