17. november 1996 kell 22:00

Lennundustüli asuvad lahendama ministrid

Ettepaneku kohtuda ning senist lennuplaani pikendada tegi Kalev Kukele Jan Trojborg. Esialgu tegi Taani pool ettepaneku pikendada lennulubasid kuni ministrite kohtumiseni, kuid Tüüri sõnul lepiti hiljem kokku, et graafikuid pikendatakse veel nädal aega.

Eduard Tüür ütles, et Eesti lennuamet nõustus reedel pikendama lennuluba eeldusel, et Estonian Air saab alustada ühe lennuga päevas Kopenhaageni-liinil. Seega kehtib kuni reedeni lennuplaan, mille kohaselt lendab SAS Kopenhaagenisse kaks korda ja Estonian Air võib seda teha üks kord päevas.

Kolmapäeval, pärast poolteist päeva Tallinnas kestnud ja tulemusteta lõppenud läbirääkimisi Eesti ja Skandinaavia lennundusvõimude ning SASi ja Estonian Air vahel, kinnitas Eesti lennuamet ajutise lennuplaani. Selle kohaselt oleks mõlemal lennufirmal olnud üks lend Kopenhaagenisse päevas. Stockholmi-liinil oleks SAS lennanud nädalas seitse lendu 110kohalise ning Estonian Air 12 lendu 48kohalise lennukiga.

Kui Taani transpordiministeerium poleks reedel tulnud välja ideega korraldada kahe riigi ministrite kohtumine, oleks lennuühendused vaidlusalustel liinidel katkestatud kuni vahekohtu otsuse väljakuulutamiseni, sest suvine lennuplaan kehtis laupäevani.

ASi Estonian Air asepresident Toomas Leis ütles, tekkimas on olukord, kus võidakse kinnitada lennuplaan, mille kohaselt lennukite täituvus pole enam majanduslik. «Seega ei näe me põhjust sellistesse liinidesse investeerida,» lisas ta.

Kuni pole selgunud transpordiministrite kohtumiste tulemused, lükkab Estonian Air Leisi ütlusel oma Kopenhaageni-liini avamise edasi.

Leis ütles, et kui rootslaste SAS jätkab Eesti ja kolme Skandinaavia riigi vahel sõlmitud kahepoolsete lennutranspordi korraldamise lepingu eiramist, tekib Kopenhaageni-liinil monopol ja Eesti lennukompanii seal lennata ei saa.

Inimesed, kes on ostnud Estonian Airi Kopenhaageni-reisidele pileti, viiakse Leisi sõnul kohale kas SASi õhtuse reisiga või Helsingi kaudu.

Kalev Kukk ütles reede õhtul, et ettepaneku kohtuda Helsingis tegi Trojborgile tema. Ta lisas, et loodab leida eelseisval kohtumisel lahenduse, kuid oma ettepanekute sisu ei soovinud Kukk kommenteerida.

Tüüri sõnul on vähetõenäoline, et kahe riigi ministrite kohtumisel leitakse mõlemaid pooli täiesti rahuldav lahendus, sest lahendust on püütud leida juba pikka aega. Samas lisas ta, et mingi kokkuleppeni ilmselt jõutakse.

Hetkel kuum