24. november 1996 kell 22:00

Rakvere kombinaadi aktsia ei tohiks langeda

Vaatamata väärtpaberispetsialistide arvamusele langes Rakvere lihakombinaadi aktsia hind reedel neljapäevaselt 5,82 kroonilt 5,7 kroonile. Kauplemist alustati reedel 5,65 kroonilt, mis päeva lõpuks kerkis 5,75 kroonile.

Väärtpaberispetsialistide hinnangul kujundab Rakvere lihakombinaadi aktsia hinda turul nõudluse ja pakkumise vahekord, mis ettevõtte suhteliselt madalast turuväärtusest tingituna võib muutumisel põhjustada suuri hinnaliikumisi.

Rakvere lihakombinaadi otsus majandustulemusi mitte avalikustada Hüvitusfondi Arenduse ASi juhataja Margus Uudami sõnul investorite kindlustunnet ei suurenda. Samas on aga suurinvestorid teinud ettevõttele suuri panuseid ning hindavad tema potentsiaali Eesti turul väga tugevaks.

«Kui hind veel allapoole tuleks, siis näen, et suurinvestorid tugevdaksid oma positsioone veelgi,» ütles ta.

Ühispanga analüütiku Urmas Simsoni ütlusel säilib edaspidi situatsioon, kus investorid lähtuvad investeerimisotsustes ettevõtte poolaasta tulemustest. Simsoni hinnangul ei ole karta, et investorid seostaksid majandustulemuste mitte avaldamist majandusnäitajate halvenemisega.

Rakvere lihakombinaadi rahandusdirektor Teet Soorm ütles, et ettevõtte nõukogu otsus oli seotud audiitori ettekirjutusega vähendada ettevõtte aktsiakapitali 10%. Sellesisulise otsuse peaks aktsionäride üldkoosolek tegema 6. detsembri erakorralisel üldkoosolekul. Soormi sõnul ei kontrollinud vaheaudiitor bilansi poolt, vaid vaatas ainult omakapitali ja aktsiakapitali vastavust.

«Me ootame ära aasta lõpu seisuga bilansi. Siis saame ülevaate, kas ettevõte on erastamisest suutnud möödunud aastaga oma bilansi puhastada ja probleemid likvideerida. Seejärel avaldame ka ettevõtte majandustulemused,» lisas Soorm.

Teet Soorm ütles, et Rakvere lihakombinaadi aktsia hind peaks pärast aktsiakapitali vähendamise otsuse vastuvõtmist tõusma. «Aktsiatrend peaks kasvama, kuna aktsiate mass turul jääb vähemaks,» sõnas ta.

Rakvere lihakombinaadi eelmise aasta kahjum oli 19,3 mln krooni. Selle aasta I poolaasta käive oli 249,1 mln krooni.

Hetkel kuum