24. november 1996 kell 22:00

Tubli, Kranich!

Äripäev avaldab Heiki Kranichile tunnustust. Eelmisel nädalal eraldusid terad sõkaldest, reformierakond lahkus koalitsioonist ja tekkis selgepiiriline ja töövõimeline opositsioon. Peab nõustuma reformierakondlastega, et igal kannatusel on inimlik piir.

Tunnustust väärib Kranich kui reformierakonna peaideoloog kahel, esmapilgul üksteisele ka vastukäival põhjusel. Esiteks seetõttu, et oravapartei pidas üle aasta vastu, tegeledes koalitsioonis peamiselt halvema ärahoidmisega. See ei ole just hiigelpreemiaid tõotav tegevus.

Ning teiseks, pärast keskerakonna ja koonderakonna koostööleppe sõlmimist valis reformierakond kiiresti ja selgelt koalitsioonist lahkumise. Selle sirge-selja-valiku tegemisel oli oma tähelepanuväärne osa kindlasti Heiki Kranichil. Ilmselt oleks reformierakonnal koalitsiooni jäämisel muutunud jõudude ümberpaigutumise ehk keskerakonna koalitsioonitöösse sekkumise tõttu võimatuks halvema ärahoidmise taktika jätkamine. Erakonna maine oleks kõvasti devalveerunud.

Tallinna linnakohtus on 1993. aastal pankrotistunud Lääne-Eesti Panga Haapsalu filiaali direktorina töötanud Kranichile esitatud viis süüdistust. Seni on suutnud sookurg (sks. der Kranich) kõik süüdistused tiibadelt raputada. Kohutprotsess linnakohtus jätkub tõenäoliselt alles järgmisel aastal. Kranich on saanud pärast pingelist aastat teenitud puhkuse, asudes vähem närvesööva opositsiooni ridadesse.

Hetkel kuum