27. november 1996 kell 22:00

Ericsson Põhjala edukaim

Alates juuli lõpust, kui Ericssoni aktsia maksis 122 Rootsi krooni, on see tõusnud ligi 70% ning firma börsiväärtus on selle ajaga suurenenud 150 miljardi Eesti krooni võrra.

Viimasel ajal on Ericssoni saatnud suur edu. Selle nädala algul tegi firma teatavaks lepingu, mille ta äsja sõlmis Briti mobiilteleoperaatorfirmaga Vodafone. Selle tehingu väärtus on ligi neli miljardit Eesti krooni ning tellimuse täitmine kestab kolm aastat. Seoses hiljutise Rootsi peaministri Göran Perssoni Hiina-visiidiga sai Ericsson tellimusi ligi 12,6 miljardi Eesti krooni eest. Lisaks sai Ericsson eelmisel nädalal tellimuse Taist, mis samuti ulatub miljarditesse.

Tõenäoliselt ületab Ericssoni müük tänavu esimest korda saja miljardi Rootsi krooni piiri ning kasum ületab 10 miljardit krooni.

Põhjala järgmine suurim börsifirma on ravimitootja Astra, mille börsiväärtus jääb 200 miljardile alla 4,5 miljardi Rootsi krooniga. Et seda saavutada, peab Astra aktsia kallinema kaheksa-üheksa krooni.

Eelmise suve Põhjala suurim firma oli Soome Nokia, mille börsiväärtus kasvas 160 miljardi Rootsi kroonini, enne kui tuli äkiline langus.

Ericssoni börsiväärtus tõusis üle 100 miljardi Rootsi krooni 1993. aasta sügisel. DI

Hetkel kuum