• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  AS Liviko

  Eesti piiritusetootmise traditsioonid pärinevad saksa mõisakultuurist, mis onajalooürikutes fikseeritud XV sajandi lõpust. Piiritusjookide tööstuslik tootmine algas Eestis 19. sajandi teisel poolel. Seoses riikliku müügimonopoli kehtestamisega rajati 1898. aastal Tallinnasse Kroonuviinaladu. Selle baasil asutatud likööri ja viinatehas oli praeguse Liviko eelkäija. 1971. aastal liideti viis piiritusetehast Tallinna likööri- ja viinatehasega ning moodustati tootmiskoondis Liviko. 1991 reorganiseeriti Liviko riigiettevõtteks. 1994. aastal eraldati ettevõtte koosseisust Moe piiritusetehas ja aasta hiljem Rakvere piiritusetehas.
  Eesti erastamisagentuur müüb 18. novembrist 9. detsembrini kestval järjekordsel aktsiate avalikul müügil 5% ASi Liviko aktsiatest. Hetkel on ASi Liviko aktsiakapital 37 275 000 kr, mis jaguneb 3 727 500 aktsiaks nominaalväärtusega 10 kr. Aktsiate avaliku müügi objektiks on seega 186 375 riigile kuuluvat aktsiat. ASi Liviko 100% aktsiate omanik on käesoleval hetkel Eesti Vabariik.
  Liviko viinade müük moodustas 1995. aastal siseturul 12 353 000 liitrit, kasvades 1994. aastaga võrreldes ligi 24%. Käesoleva aasta 10 kuuga on ettevõte realiseerinud 5 332 000 liitrit alkoholi (langus eelmise aasta sama perioodiga ca 2 korda).
  AS Liviko toodab Eesti turule keskmiselt 24 nimetust alkohoolseid jooke. Tuntumad neist on viin Viru Valge ja liköör Vana Tallinn. Viinade ja maitsestatud viinade osakaal Liviko kogutoodangus kõigub olenavalt kuust 75--80% vahel.
  ASi Liviko nõukogusse kuuluvad Eino Tamm (nõukogu esimees), Peep Lass, Ants Liiver, Eino Raidmaa, Tiit Maidre, Aap Neljas ja Aivar Sool. Aktsiaseltsi juhatus on üheliikmeline. 6. septembril toimunud nõukogu koosolekul valiti seltsi juhatajaks varasem ettevõtte peadirektor Udo Themas.
  Ettevõtte põhivarade bilansiline maksumus oli oktoobri lõpu seisuga 92,1 mln krooni. Varad on kindlustatud kindlustusseltsis Seesam.
  ASi Liviko juhataja Udo Themase sõnul plaanib ettevõtte järgmisel aastal tootmismahuks 80--85 miljonit liitrit ja kasumiks 52 mln krooni. Ettevõtte äriplaani kohaselt püüab Liviko kiiresti muutuval kodumaisel alkoholiturul säilitada umbes 50protsendilist osa.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Raivo Kokser: ettevõtlust hävitavatest vaktsiinipassidest tuleb loobuda
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Valitsus hoiab ettevõtlust ahistavast vaktsiinipassi poliitikast kinni raskesti mõistetava järjekindlusega, kirjutab väikeettevõtja Raivo Kokser (EKRE).
Tark planeerija kasvab miljonäriks
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Idud löövad senist rekordit pika puuga
Läinud aastal rekordiliselt raha kaasanud siinsed idufirmad teevad tänavu ilmselt uue rekordi. Aasta esimeste nädalatega on kaasatud peaaegu sama palju raha kui eelmisel aastal kokku. Jaanuariga ulatub kaasatava kapitali maht 900 miljoni euroni.
Läinud aastal rekordiliselt raha kaasanud siinsed idufirmad teevad tänavu ilmselt uue rekordi. Aasta esimeste nädalatega on kaasatud peaaegu sama palju raha kui eelmisel aastal kokku. Jaanuariga ulatub kaasatava kapitali maht 900 miljoni euroni.
Oliver Kruudal ei õnnestunud pankrotimenetlust Iirimaale viia
Tartu ringkonnakohus jättis rahuldamata võlgnikust ärimehe Oliver Kruuda kaebuse tema kohta käiva pankrotimääruse vaidlustamiseks, kohus leidis, et vaatamata Iirimaal viibimisele asub tema põhihuvide kese Eestis.
Tartu ringkonnakohus jättis rahuldamata võlgnikust ärimehe Oliver Kruuda kaebuse tema kohta käiva pankrotimääruse vaidlustamiseks, kohus leidis, et vaatamata Iirimaal viibimisele asub tema põhihuvide kese Eestis.