Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mida teha vallandatutega?

  Olenemata sellest, kas en-dine või praegune riigiettevõte asub Ida-Virumaal või kusagil mujal, on seal töötajaid liiga palju. See on fakt. Olen surmkindel, et seal pole ka tootmise efektiivsusele nii palju mõeldud kui ühes eraettevõttes. Kreenholm on koondanud kahe aasta jooksul seitsesada inimest. Samal ajal oleme tõstnud tootmise taset umbes 40 protsenti. Uued töökohad saavad tulla siiski väljastpoolt endisi riigiettevõtteid. Aga praegu on Ida-Virumaal võimalused selleks, et uus ettevõtlus peale tuleks, palju väiksemad kui näiteks kolm kuud tagasi. Siis oli kõik veel vaikne ja rahulik. Nüüd on käärinud ühes ja teises ettevõttes ja see on ettevõtjad ära hirmutanud.
  Vallandatud töötajate puhul tuleb muidugi Eestist väljasaatmine ära unustada. Mujal riikides on sellisteks puhkudeks olemas regionaalpoliitika. Riik saaks kaasa aidata reklaamile, et sinna ettevõtjaid tuleks. Selleks võiks olla kas Eesti või lääne investor, kes on hakanud Tallinnas juba midagi tegema. Peale ettevõtluse ei paranda Ida-Viru olukorda mingi muu abinõu.
  Arvan, et Ida-Viru tööjõud on võimeline ennast üsna kergelt ühelt töökohalt teisele ümber orienteerima. Oleme näiteks rääkinud läbi ühe Soome jalatsitootjaga, kes soovis avada oma tootmise meie tehase territooriumil. Neil oli plaanis luua 200 töötajaga firma. Kui avaldasime selle informatsiooni ajalehes, siis järgmisel päeval hakati meie personaliosakonda massiliselt helistama ja firma kohta infot küsima.
  Ei saaks öelda, et Silme-tis oleks pingeline. Pingeline on üldse Eesti majanduses. Kui 50--60 inimest miitingu korraldavad, siis on see nende mure. Silmet ei saa olla sotsiaal- ja regionaalpoliitika elluviija. Silmet on majandusorganisatsioon ja peab oma tootmise eest hoolt kandma. Järgmisel aastal jõuame kindlasti kasumisse.
  Palganõudmiste osas olen üheselt vastanud. Totaalset palgatõusu ei toimu. Viieprotsendine palgatõus oli ning oleme maksnud välja ka jõulupreemiad. Rohkem meil võimalusi ei ole. Sellise tootmismahu juures nagu praegu, on Silmetis liiga palju töötajaid. Inimesed peavad aru saama, et kes tahab ellu jääda, see peab ümber õppima ja ennast täiendama. Streike ei ole toimunud. Olen inimestega kohtunud ja neile olukorda selgitanud.
  Töötajate arvu vähendamine oleneb tehase tootmismahtudest. Palju me välja lükkame ja koondame, seda on raske öelda. Kõik oleneb sellest, kuidas läheb Silmeti erastamine, millised on uue omaniku plaanid, kuidas õnnestub tehasel toorainet hankida, millisteks kujunevad järgmise aasta lepingud. Kui saame toorainet nii Hiinast, Venemaalt kui Aafrikast, siis kahtlemata meie tootmismahud suurenevad.
  Mida teha, et vallandatud inimestest ei tekiks sotsiaalset probleemi? See ei ole Silmeti, vaid regionaalpoliitika küsimus. Terves maailmas jagab omavalitsus neile, kes ei suuda turumajanduses toime tulla, supikööki. See ei ole tootmisettevõtte küsimus.
 • Hetkel kuum
Vastukaja: ravimimüügi mitte siiski nii väga varjatud maailmast
Oleme alati seisnud ravimite kättesaadavuse eest Eestis ning püüame olla riigile parim partner, kirjutab Eesti Ravimihulgimüüjate Liidu tegevjuht Teet Torgo vastukajana Äripäeva ravimituru-artiklitele.
Oleme alati seisnud ravimite kättesaadavuse eest Eestis ning püüame olla riigile parim partner, kirjutab Eesti Ravimihulgimüüjate Liidu tegevjuht Teet Torgo vastukajana Äripäeva ravimituru-artiklitele.
Nädal Balti börsil lõppes positiivse noodiga
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Balti börsi koondindeks Baltic Benchmark edenes täna 0,26%. Tõusid nii Tallinna kui ka Vilniuse börsid, Riia oli languses.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Konkurentsiameti juht kaotas ametnike 13nda palga: mulle ei mahtunud see pähe
Kui Evelin Pärn-Lee oli konkurentsiametit juhtima asunud ja luges esimest korda ameti tulemustasude reeglistikku, oli tema kui jurist üllatunud.
Kui Evelin Pärn-Lee oli konkurentsiametit juhtima asunud ja luges esimest korda ameti tulemustasude reeglistikku, oli tema kui jurist üllatunud.
Eksperdid leidsid Eesti konkurentsivõime hoidmisel viis murekohta
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
On viis valdkonda, mille kaudu Eesti konkurentsivõimet parandada saaks, kuid lihtsaid lahendusi ja “madalal rippuvaid vilju” on pigem napivõitu.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Konkursil edukas: puidutöösturist poliitiku firma varustab Loodusmaja
Loodusmaja ehitav Nordecon teatas, et Eesti suurima puithoone puitlahendused toodavad ja paigaldavad Peetri Puit ja EstNor.
Loodusmaja ehitav Nordecon teatas, et Eesti suurima puithoone puitlahendused toodavad ja paigaldavad Peetri Puit ja EstNor.
Tartu kultusbaar laieneb Riiga. “Teeme projekte, kui majandusel halvasti läheb”
Tartust alustanud ja koroonapandeemia ajal laienenud tuntud kõrts-kultuuribaar-joogikoht Möku on võtnud suuna lõunanaabrite juurde ja avab uue baari Riias.
Tartust alustanud ja koroonapandeemia ajal laienenud tuntud kõrts-kultuuribaar-joogikoht Möku on võtnud suuna lõunanaabrite juurde ja avab uue baari Riias.