24. märts 1997 kell 22:00

Väärtpaberiturul oli sündmusterohke nädal

Möödunud nädalal vallandus Tallinna börsil aktsiate hindade kiire tõus. Hinnaralli keskmes olid põhiliselt börsi põhinimekirjas noteeritud pangaaktsiad. Nädala kokkuvõttes jäid enamik aktsiad siiski plusspoolele, vaid kolme börsisüsteemis kaubeldava aktsia hind langes. Esmaspäeval alustati Tallinna börsil kauplemist uuetüübilise instrumendiga -- ostueesõigusega. Nädalaga vahetas omanikku 63 958 Pennu CT aktsia ostueesõigust kogumahus 151 978,8 kr ehk ligi 10% nende koguarvust. Hind tõusis esmaspäevaselt 1,2 kroonilt 3,2 kroonile reedel.

Aktsiate hindade kiire tõus viis uute rekorditeni ka ÄP indeksid. Kolmapäeval tõusis üldindeks esmakordselt ajaloos üle 700 punkti taseme ja uus rekord fikseeriti 717,65 punktil. Nädala kõrgeima taseme saavutas indeks neljapäeval, 731,24 punktil. Kuna tõusu eestvedajad olid eeskätt pangaaktsiad, siis tegi pangasektori indeks veelgi kiirema tõusu, tõustes neljapäeval rekordilisele 809,59 punktile.

Reedel kasumivõtmisest tingituna turg langes. Suuremat ostusurvet siiski ei tekkinud ja indeksid langesid pärast pikka tõusuperioodi suhteliselt tagasihoidliku 1,3 ja 1,45% võrra. Maaklerite hinnangul turg lähematel päevadel rahuneb, elavnemist võib oodata pärast kvartalitulemuste avaldamist.

Kirgi küttis üles ka Eesti Päevalehe artikkel, milles viidati võimalikule krahhile Eesti aktsiaturul. Arvestades praegust turusituatsiooni, kus kohalike erainvestorite osa on veel tagasihoidlik ja välisinvestorite huvi järjest kasvab, ei maksa lähema paari aasta jooksul nn hinnamulli lõhkemise võimalust ületähtsustada.

Vaikselt üles-alla kõikunud turu viis tõusule Tallinna Panga esmaspäevane teade palju kõneainet pakkunud laevalaenu müümisest. Kuigi analüütikute sõnul tekitab laenu müümine panga endisele tütarfirmale Talinvest mitmeid küsimusi, võttis turg uudise vastu aktsia hinna tõusuga 61 kr tasemelt 70 kroonile. Pärast esmaspäevast kiiret tõusu kõikus hind 68--70 kr vahel. Reede õhtul lõpetas aktsia 68,5 kroonil (nädalaga +12,94%).

Uudis suurendas usaldust ja huvi kogu pangasektori vastu ja teistegi pankade aktsiad rallisid esmaspäeval üles.

Möödunud nädala enimkaubeldud väärtpaber Hansapanga aktsia (87,06 mln kr) kerkis esmaspäeval rekordilisele 221 kroonile. Erinevalt Tallinna Panga aktsiast jätkas Hansapanga aktsia ka järgnevatel päevadel tõusujoones ning kerkis neljapäeval koguni 238,5 kroonile. Nädala lõpetas Hansapank 236,5 kroonil (nädalaga + 9,45%). Hoiupanga aktsia tõusis nädalaga 10,35% 117,25-le ja Forekspanga aktsia 5,89% 163,5 kroonile.

Kuigi vabaturg jäi eelmisel nädalal paljuski börsi varju, toimus sealgi palju põnevat. 14. märtsil oli viimane päev, mil tehtud tehingud Estiko aktsiaga kajastusid fondiemissiooni (3 olemasoleva aktsia kohta emiteeritakse 1 uus) nimekirjas. Aktsia hind langes esmaspäeval 58-lt 45 kroonile.

Tallinna kaubamaja teatas, et korraldab 22. mail fondiemissiooni, mille tulemusel aktsiate arv kahekordistub.

Eile jõustus Rakvere lihakombinaadi aktsiakapitali 10% vähendamine. Möödunud kolmapäevast alates tehtud tehingud kajastusid juba uue aktsiakapitali kohaselt, aktsia hind tõusis kolmapäeval 8,68%, 14,4 kroonile.

4,4kordse ülemärkimisega lõppes teisipäeval Eesti Näituste aktsiaemissioon, aktsia hind tõusis emissiooni eelsele tasemele ja isegi veidi kõrgemale. Reedel lõpetas aktsia 80 kroonil (nädalaga +27,29%).

Hetkel kuum