8. aprill 1997 kell 22:00

Dollar tõuseb hoogsalt edasi

Dollari tugevnemine jätkus ka eile. Jaapani jeeni suhtes tõusis dollar Tokio pärastlõunal 126 JPY/USD tasemele. Nii kõrge pole dollar olnud 1993. aasta jaanuarist saadik. Ka Saksa marga suhtes alustas USD Euroopa turgudel viimase 5 nädala kõrgeimalt kursilt, st 1,72 DEM/USD (13,76 krooni). Seda taset ei suudetud küll hoida. Turud on dollari edasisegi tõusu suhtes optimistlikud, sest väljavaated intressimäärade tõstmise suhtes USAs on head. Samuti ollakse optimistlikud Euroopa rahaliidu plaanipärase realiseerumise suhtes. Dollarit toetasid ka Saksamaa liidupanga presidendi H. Tietmeyeri viited selle kohta, et juhtivate tööstusriikide (G7) keskpankade juhid ei ole mures dollari tugevnemise pärast ning keskpankade interventsiooni oodata ei ole.

Pärastlõunasel Euroopa turul tegi dollar puhkepausi ja langes õhtuks 1,71 DEMni (13,68 kroonini). Soome mark jäi 2,68 krooni tasemele, Rootsi kroon tõusis kahe sendi võrra 1,79 kroonini.

Väärtpaberiturud tegid eile läbi kerge tõusu. Hansapanga aktsia langes Helsingis 3,50 marga võrra 95,50 margani (255,94 kroonini). Omanikku vahetas 13 500 aktsiat. Ühispanga aktsia jäi 21,50 marga (57,62 krooni) tasemele. Tehinguid sooritati 14 000 aktsiaga.

Leedu börs tegi läbi kerge tõusu. Alates esmaspäevast lisandus senistele (A-ja B-nimekirjadele) ametlik nimekiri, kuhu kuuluvad esialgu nelja ettevõtte, Vilniuse panga, Hermise panga, Roskise juustuvabriku ja Medienos plausase aktsiad. Alustati ka ametliku börsiindeksi arvutamist. Eile tõusis see 1005,02 punktini.

Hetkel kuum