9. aprill 1997 kell 22:00

Veod Venemaale kallimaks

Eesti rahvusvaheliste autovedajate assotsiatsiooni peasekretär Toivo Kuldkepp ütles, et Vene Föderatsiooni transpordiministeeriumist kinnitati talle suusõnaliselt, et peatselt Eesti-Vene piiril müüki tulevate lubade hind on 250 USA dollarit ehk siis ligi 3300 krooni. Millal lube müüma hakatakse, pole venelased tema sõnul veel teada andnud. Kuldkepp ütles, et lube peaks piiril müüma hakkama Vene transpordiinspektsioon.

Arvestades veoloa kõrget hinda, võib suure tõenäosusega väita, et Eesti autovedajate konkurentsivõime saab võrreldes lõunanaabritega kannatada, rääkis Kuldkepp. Teatavasti on lätlastel ja leedulastel venelastega sõlmitud maanteetranspordialane leping, millega on neile eraldatud tasuta veolube. Eestil sellist lepingut pole.

Kuldkepi sõnul saavad tasuliste lubade kehtestamise tõttu kannatada eelkõige vedude tellijad, kes peavad selle kinni maksma.

Keskmiselt maksis vedu Venemaale vähemalt 20 000 krooni.

Seoses probleemidega Eesti-Vene piiril on häiritud ka veod Soome. Ekspedeerimisfirma AS Skaneksped tegevdirektor Üllar Lainela lausus, et nüüd tuleb vedajatel Soome vedude puhul kasutada laeva. Seetõttu on aga Soome vedude hinnad tõusnud keskmiselt 2000 krooni võrra, makstes praegu ligi 14 000 krooni.

Lisaks saavad Kuldkepi ütlusel tasuliste lubade kehtestamise korral kahju Eesti autovedajad, kes vedasid seni kaupa Lääne-Euroopast otse Venemaale. Nüüd seda enam otse teha ei saa, vaid kaubad tuleb Eestis ümber vormistada.

Juunikuus kavatseb Venemaa piiril veel ka piiriületusmaksu kehtestada. President Boriss Jeltsini allkirjaga dokumendi kohaselt tuleb piiril sisse- ja väljasõidul tasuda maksu 0,8 miinimumpalka, mis on ligi 168 krooni.

Sõidukite puhul on eri liikidele kehtestatud erinev piiriületustasu. Nii peavad veoautod, mis kaaluvad üle 20 tonni, ühekordse piiriületuse eest maksma 13 miinimumpalka, mis on ligi 2200 krooni.

Hetkel kuum