11. juuni 1997 kell 22:00

Ehitaja esitas Tallinna mööblimajale pankrotihoiatuse

FB Ehituse direktor Tiit Kirmet ütles, et 1,5 miljoni kroonist võlga on tunnistanud nii mööblimaja raamatupidamine kui remondikomisjon. Eelmisel sügisel alanud remondi eest tasus mööblimaja iga kuu arvete alusel kuni selle aasta veebruarini, ütles ta.

«Algul räägiti meile uutest laenudest, siis hakati otsima põhjusi, miks mitte maksta,» väitis Kirmet. Aprillis väitis mööblimaja nõukogu aga, et remont lubati teha vaid 4,5 miljoni krooni eest, lisas ta. Remondiks võttis mööblimaja Ühispangast laenu 6 miljonit krooni.

«Jätamegi maksmata ja eksperdid tegelevad sellega,» lausus mööblimaja direktor Uno Kallas. Oleme juhtinud nende tähelepanu sellele, et lepingujärgsed punktid on täitmata, lisas ta.

Kallase väitel pidanuks FB Ehitus neli nädalat pärast lepingule allakirjutamist teatama tööde kõrgeima hinna, mis jäi tegemata. Kirmeti väitel on mööblimaja määratud kontaktisik aga kõik paberil saanud. Ta lisas, et FB Ehitus esitas kuludokumentide asemel ka firmade hinnapakkumisi.

«Varem kandsime raha üle nõudmata dokumente, hiljem hakkasime vaatama, kuhu kõik see raha läheb,» ütles Kallas. Tema kinnitusel kontrollis kogu remonti haldusdirektor Olev Helind, kes on mööblimajast lahkunud. «Nähtavasti võeti palju asju laest ja võib-olla seepärast ka Helind ära läks,» sõnas Kallas.

«Nähtavasti läheb asi kohtusse ja lahendus võtab veel kaua aega,» lausus Kallas. «Tahan tõestada, et mul pole alust maksta, sest töö ei ole niipalju väärt.»

Kirmeti väitel võib lisaks kohtuteele välja pakkuda ka musti stsenaariume, sest töövõtja vara on lepingu järgi kuni arve tasumiseni nende oma. Nii võib tasumata arve järgi majast välja viia telefonikeskjaama või laes rippuvad valgustid, tõi ta näite.

Mööblimaja teine korrus avati remondi järel märtsi algul. Kirmeti sõnul on mööblimaja remondi töövõtjaid, kes FB Ehituselt raha ootavad, kümne ringis, neist suuremad Eesti Telefon, Clik ja Keila Elekter. Mööblimaja ja FB Ehitus sõlmisid eelmise aasta juulil projektijuhtimislepingu, mille järgi otsib FB Ehitus remondiks töövõtjad ja maksab nende kulud, mille saab hiljem mööblimajalt koos lepingutasuga.

Hetkel kuum