1. juuli 1997 kell 22:00

Hackman süüdistab endiselt Viisnurka

ASi Viisnurk juhatuse esimees Meelis Kukk ütles, et kõik süüdimõistetud soomlased käisid eelmisel neljapäeval ise Pärnus. Sellel nädalal on Viisnurka oodata Soome ühe kõrgkooli tehnikaspetsialiste, kellelt on tellitud ekspertiis selle kohta, kas Viisnurgas rakendatav Isotex-plaatide tootmise tehnoloogia ja vastav liin on või ei ole maha kopeeritud Hackmani Halltex-plaatide tootmise pealt.

Kukk kinnitas, et tegu on ühe ja sama tootega, mis nüüd, alates 1992. aasta veebruarist, pärast Isotex-plaatide tootmise alustamist turul konkureerivad. Ka nende valmistamise tehnoloogia on Meelis Kuke sõnul analoogne.

Kuid Viisnurga juhatuse esimees lisas, et niisugused valdkonnad on Eestis seni seadustega reguleerimata. AS Viisnurk on teinud süüdimõistetud soomlastega koostööd kui oma ala asjatundjatega. Kukk ütles, et seni ei ole Viisnurka kohtuprotsessi kaasatud ning et ei Soome ega Eesti politsei ole pöördunud nende poole selgituste saamiseks.

Eesti majanduspolitsei juht Veljo Aleksandrov tõdes, et Soome kriminaalpolitsei pöördus mullu nende poole palvega uurida Viisnurga Isotex-liiniga seotud asjaolusid.

Aleksandrovi sõnul tegeles sellega Pärnu majanduspolitsei, kusjuures seda ei tehtud avalikult. Uurimise tulemused saadeti Soome, kust mingit vastukaja Eesti politseile ei ole laekunud.

Hackman Sisustuse Oyst kinnitati, et Soome kriminaalpolitsei tegeleb selle nn tööstusvarguse probleemiga edasi, vaatamata teise astme kohtu otsusele, millega mõisteti neljale asjaga seotud soomlasele eesotsas Hackman Sisustuse Oy endise tegevdirektori Teuvo Eskelisega tingimisi nelja- kuni kaheksakuuline vanglakaristus.

Neljapäevane Soome ajaleht Turun Sanomat kirjutas, et lisaks peavad süüdimõistetud tasuma kokku ligi 190 000 Soome marka kohtukulude katteks.

Meeste asutatud firmale Oy Karelian Hallex Ltd kuulunud puitkiudplaadi valmistamise liin ning sinna juurde kuuluvad valtsid on arvatud Soome riigi omandusse.

Süüdistuse kohaselt oli üks meestest omandanud Hackmani tehnoloogia joonised ja need enda jaoks kohandanud.

Viisnurga juhatuse esimees Meelis Kukk ütles, et Pärnus töötav Isotex-plaatide tootmisliin on pärit Lappeenrannas tegutsevast ettevõttest Konemetalli Oy.

Samuti tegutsevad kõik süüdimõistetud soomlased Lappeenrannas ning seal peeti nende üle ka kaks aastat tagasi esimese astme kohtuprotsess.

Hetkel kuum