3. juuli 1997 kell 22:00

Suvine EMU-rulett

Mullu tuli puhkusenädalatel valuutamängurite rünnakuid pareerida Prantsuse frangil.

Saksa marga tihe ostmine ja müümine on sellel nädalal euro põhivaluuta viinud dollari suhtes paari viimase aasta madalaimale tasemele. Eile pärastlõunal kauples mark dollari suhtes tasemel 1,7534:1.

Märkimisväärselt on tugevnenud Suurbritannia nael, mis on eurokammitsast vaba. Üheksakümnendate aastate algusest peale, mil valuutaliidu võimalust alles esimest korda nimetati, pole nael Saksa marga suhtes veel kunagi nii tugev olnud -- 1,6743 marka naela eest.

Sel nädalal ennustas Saksamaa juhtiv konjunktuuriinstituut Ifo, et valuutaliit käivitub plaanipäraselt 1999. a suure liikmeskonnaga. Pole välistatud, et liitu pääsevad kõik peale Kreeka (kes ei täida tingimusi ka väga leebe tõlgenduse korral) ning Rootsi, Taani ja Suurbritannia (kes ei soovi ühineda ).

Suureneb risk nõrgast liidust, mis omakorda suurendab ohtu võimalikest spekulatsioonidest rahaliitu moodustavate valuutade suhtes juba 1997. a teisel poolel, kui liit avaldab liikmesriikide majandusnäitajad.

Instituudi prognoosi järgi ei täida rahaliidu tingimusi nende range tõlgendamise korral ei Saksamaa, Prantsusmaa ega Itaalia. Sellega võivad spekulatsioonide ohvriks langeda ka frank ja liir.

Saksamaa liidukantsler Helmut Kohl ärgitas valuutaturge ning avalikkust uskuma, et Saksamaa suudab rahaliidu tingimused õigel ajal täita. Arvestades 11,1% töötuskordaja ja maksutulude kahanemisega on sõna pidada raske. Samuti teatas Kohl, et ühinemiskriteeriumide rangest tõlgendamisest ei saa olla mingit taganemist.

«Kolm protsenti, see pole mingi probleem,» ütles Kohl.

Saksamaa juhtiva majandusuuringute instituudi DIW eile avaldatud prognoosi järgi on Saksa eelarvedefitsiit tänavu 3,4 ja järgmisel aastal 3 protsenti SKTst.

Kriteeriumide range tõlgendamise nõue süvendab lahkheli Bonni ja Pariisi vahel. Prantsusmaa valitsus teeb Bonni ärevaks oma jaheda suhtumisega ühisraha kriteeriumide täitmisesse. Veel eile kinnitas Prantsuse rahandusminister Dominique Strauss-Kahn, et mingeid erimeetmeid ei plaanita. Prantsusmaa eelarvedefitsiidiks on tänavu prognoositud 3,4--3,8 protsenti.

Valuutaturgudel valitseb arvamus, et valuutaliiduks valmistudes tuleb ohvriks tuua kas liidu ajakava või ühinemise kriteeriumid. Turud näivad uskuvat viimast. DN-DI

Hetkel kuum