• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Vitspunutised toovad hästi sisse

  Balti riikides ainsana tööstuslikult punutisi tootva 80 töötajaga ASi Amadeus omanik Heiki Tomson hakkas punutistega tegelema leedukate eeskujul 1990. aastal.
  Oma toodangut turustab Amadeus 120 poes üle Eesti. Reklaamile ei tule üldse kulutada, kiidab Tomson. Äri edukust tõstab asjaolu, et korvmööbel on odav -- diivanist, lauast ja kahest tugitoolist koosneva komplekti saab kätte 5000 krooniga.
  Arvamus, et põhilise osa Eesti kauplustes pakutavast toodangust ostavad välismaalased, ei pea Tomsoni sõnul paika. Eesti inimesed ostavad rohkem, kinnitab ta. Müük toimub ka Skandinaaviasse, Austraaliasse, USAsse ja isegi Jaapanisse.
  Ekspordiks läheb umbes kolmandik toodangust. Selle aasta käibeks loodab firmajuht 10 miljonit krooni.
  Eestis puudub punutiste valmistamise traditsioon ja sellel alal tegutsejaid kuskil välja ei õpetata. Kõik toimub kohapeal.
  Tomsoni kogemuse kohaselt on poole päevaga selge, kas inimesest saab asja või mitte. Tõsiselt tegeleja hakkab toodangut andma kuuga ja korralik tegija saab temast poole aastaga.
  Looduslik paju pole Tomsoni sõnul kvaliteetne ja sellest punuda ei saa, tarvis läheb spetsiaalseid sorte, mis põllul kasvavad nagu rukis.
  Tomsonil endal on paju all hektar maad, millest jätkub umbes kuuks ajaks. Ülejäänu ostetakse Leedust, kus haritavat pinda on umbes 500 hektarit ja Hispaaniast Barcelona lähedalt, kust tulev toodang on kvaliteetne, aga kallim.
  Tomsoni ütlusel võiksid ka kohalikud maaomanikud vitsa kasvatamisega tegeleda. «Oleks kasulik ja tööd ka vähe. Kevadel viskad istikud mulda ja sügisel saad juba lõigata,» räägib ta. Üks istik annab saaki 20 aastat, alles siis tuleb uuendada. Hektar annab kuni 15 000 kr puhastulu aastas. Koorimata vitsa eest maksab Tomson 10 senti, kooritu eest 13.
  Punutiste müügihooaeg algab esimeste soojade ilmade saabumisega ja lõpeb jaanuari lõpus. Hetkel on minev kaup suured asjad -- pesukorvid, lillevaasid, korvmööbel ja eelmisel suvel populaarsust kogunud piknikukorvid.
  Huvi tuntakse ka punutud valgustite vastu, mille tootmise litsents on Amadeusil Eestis ainsana.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Ignitis ja Šiauliu vedasid Balti börse allapoole
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Et saunamõnusid jätkuks kauemaks!
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Kaup24 ja Hansapost saavad uue tegevjuhi