Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Leedu kindlustusturg muutub

  Leedu kindlustusturu eksperdid ennustavad, et praegu Leedus registreeritud 36 kindlustusfirmast on selle aasta lõpuks järel 20 ja 1998. a lõpuks umbes 15.
  Nii järsu pöörde kindlustuse vallas tingib uus kindlustusseadus, mis jõustub 1. augustil. Alates sellest päevast saavad elukindlustusega tegelda ainult sellele spetsialiseerunud firmad. Seni elukindlustusega tegelnud 17 firmast ainult 4--5 loovad või on loomas uut firmat. Juba 1995. a alustasid tegevust Drauda ja Lindra. Tänavu juulis ostis endine monopolfirma Lietuvos draudimas ära Dradimo fondase aktsiad ja lõi selle baasil oma tütarfirma.
  Ülejäänud 12--13 kindlustusfirmat leiavad, et neile ei ole see taskukohane, sest elukindlustusfirma nõutav aktsiakapital on neli miljonit litti ehk miljon dollarit. Firmades, mis tegelevad ka muude kindlustusliikidega, on nõutav aktsiakapital kaks miljonit litti. Kusjuures see nõue kehtib juba alates 1998. a veebruarist.
  Summa on suur peaaegu kõigile kindlustusfirmadele, sest ainult kolme firma aktsiakapital küünib praegu kahe miljoni litini. Kuuel firmal on see seni ainult 50 000 litti ja need ilmselt likvideeritakse enne 1998. a.
  Kindlustusjärelevalve talituse (KJT) direktor Rimantas Kleinauskas arvab, et need kindlustusfirmad, kes tahaksid edasi tegutseda, kuid kellel ei ole piisavalt aktsiakapitali, peaksid kahe-kolmekesi ühinema ja looma ühisfirma. Igatahes seni on juba kaheksa firmat teatanud, et nad on hakanud välispartnerit otsima. KJT andmetel tunnevad Leedu kindlustusärisse investeerimise vastu huvi Eesti Hansa ja Soome Sampo.
  Kuidas neil läheb, on raske öelda. Seni ei ole investeeringud BICOsse ja Hermis draudimasse edukad olnud. Kindlamalt tunneb end aga Drauda, mille aktsiakapitalist 95% kuulub Saksa firmale Alte Leipziger.
  Olgu kuidas on, KJT mõtleb juba praegu suurte välismaiste kindlustusfirmade võimalikele investeeringutele ning sellele, kuidas tõkestada väliskapitali võimalikku dumpingut.
  Seoses eelseisvate muudatustega Leedu kindlustusturul on hakanud tekkima rohkesti kindlustusmaakleri kontoreid. Seni on neid registreeritud 12 ja aasta lõpuks peaks nende arv kasvama 20ni.
  Ehkki neid ei ole 2000, nagu naaberriigis Poolas, valitseb üldine seisukoht, et järjest rohkem kliente hakkab kasutama ennem kindlustusmaaklerite kui kindlustusfirmade teenuseid.
  Muuseas, mitmed väiksemad kindlustusfirmad eriti ei varjagi, et nad kavatsevad hakata maaklerikontoriks. Nende hulgas on ka Eesti kapitaliga BICO.
 • Hetkel kuum
Disainerite liidu juht: meil on konkurentsivõime ja Eesti majanduskasvu võti
Meie disainerite võidetud auhinnad ning rahvusvahelised üritused ‒ nagu lõppev Eesti disaini nädal New Yorgis ‒ kinnitavad, et valdkond võiks anda panuse majanduskasvu saavutamiseks, kirjutab Eesti Disainerite Liidu president Ilona Gurjanova.
Meie disainerite võidetud auhinnad ning rahvusvahelised üritused ‒ nagu lõppev Eesti disaini nädal New Yorgis ‒ kinnitavad, et valdkond võiks anda panuse majanduskasvu saavutamiseks, kirjutab Eesti Disainerite Liidu president Ilona Gurjanova.
Ebakindlus intressimäärade osas langetas USA aktsiaid
Kolmapäeval USA aktsiad langesid ning sulgusid madalamal, sest investorid ootasid Nvidia tulemusi ning analüüsisid Föderaalreservi viimase koosoleku seisukohti, vahendas Yahoo Finance.
Kolmapäeval USA aktsiad langesid ning sulgusid madalamal, sest investorid ootasid Nvidia tulemusi ning analüüsisid Föderaalreservi viimase koosoleku seisukohti, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Kunman asus juhtima oma suures kahjumis joogiveefirmat
Pudelivee tootja Haage Joogid langes eelmisel aastal 1,9 miljoni euro suurusesse miinusesse ning firma juhatusse jäi vaid selle ainus omanik Vello Kunman.
Pudelivee tootja Haage Joogid langes eelmisel aastal 1,9 miljoni euro suurusesse miinusesse ning firma juhatusse jäi vaid selle ainus omanik Vello Kunman.
Euroopa riigid saavad võimaluse Vene maagaasi import keelata
Alates eilsest saavad Euroopa riigid kehtestada Vene maagaasile embargo, lisaks peaks värske energiaturureformide pakett parandama vesiniku ja metaani turuletoomist.
Alates eilsest saavad Euroopa riigid kehtestada Vene maagaasile embargo, lisaks peaks värske energiaturureformide pakett parandama vesiniku ja metaani turuletoomist.
Peeter Koppel: elektriautode uudsus on kadunud, turuosa on raske edasi võita Kaubandussõjast Hiina tootjatega kaotaksid tarbijad
Elektriautode esialgne vaimustus on hakanud lahtuma, kuna elektriautode kasutusmugavus pole oluliselt kasvanud ning hinnad on oodatust aeglasemalt langenud, rääkis investeerimisspetsialist ja autohuviline Peeter Koppel.
Elektriautode esialgne vaimustus on hakanud lahtuma, kuna elektriautode kasutusmugavus pole oluliselt kasvanud ning hinnad on oodatust aeglasemalt langenud, rääkis investeerimisspetsialist ja autohuviline Peeter Koppel.
Venemaa tahab Läänemerel merepiiri muuta Tsahkna: tegemist on absurdiga
Venemaa kaitseministeerium tahab ühepoolselt muuta Soome ja Leedu lähedast merepiiri, kuna nende arvates ei vasta piirid praegustele geograafilistele oludele, Soome ekspert nimetab seda hübriidsõja vormiks.
Venemaa kaitseministeerium tahab ühepoolselt muuta Soome ja Leedu lähedast merepiiri, kuna nende arvates ei vasta piirid praegustele geograafilistele oludele, Soome ekspert nimetab seda hübriidsõja vormiks.
Raadiohommikus: Infortar ja tööstuse käekäik
Teisipäevases raadiohommikus võtame vaatluse alla esmaspäeval esimese aktsionäride üldkoosoleku avaliku ettevõttena pidanud Infortari käekäigu. Ka vaatame sisse Eesti logistikasektorisse ja mööblitootjate ning -müüjate ellu ega unusta ka puidutööstust ning katuse- ja fassaaditööde sektorit.
Teisipäevases raadiohommikus võtame vaatluse alla esmaspäeval esimese aktsionäride üldkoosoleku avaliku ettevõttena pidanud Infortari käekäigu. Ka vaatame sisse Eesti logistikasektorisse ja mööblitootjate ning -müüjate ellu ega unusta ka puidutööstust ning katuse- ja fassaaditööde sektorit.