• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Leedu kindlustusturg muutub

  Leedu kindlustusturu eksperdid ennustavad, et praegu Leedus registreeritud 36 kindlustusfirmast on selle aasta lõpuks järel 20 ja 1998. a lõpuks umbes 15.
  Nii järsu pöörde kindlustuse vallas tingib uus kindlustusseadus, mis jõustub 1. augustil. Alates sellest päevast saavad elukindlustusega tegelda ainult sellele spetsialiseerunud firmad. Seni elukindlustusega tegelnud 17 firmast ainult 4--5 loovad või on loomas uut firmat. Juba 1995. a alustasid tegevust Drauda ja Lindra. Tänavu juulis ostis endine monopolfirma Lietuvos draudimas ära Dradimo fondase aktsiad ja lõi selle baasil oma tütarfirma.
  Ülejäänud 12--13 kindlustusfirmat leiavad, et neile ei ole see taskukohane, sest elukindlustusfirma nõutav aktsiakapital on neli miljonit litti ehk miljon dollarit. Firmades, mis tegelevad ka muude kindlustusliikidega, on nõutav aktsiakapital kaks miljonit litti. Kusjuures see nõue kehtib juba alates 1998. a veebruarist.
  Summa on suur peaaegu kõigile kindlustusfirmadele, sest ainult kolme firma aktsiakapital küünib praegu kahe miljoni litini. Kuuel firmal on see seni ainult 50 000 litti ja need ilmselt likvideeritakse enne 1998. a.
  Kindlustusjärelevalve talituse (KJT) direktor Rimantas Kleinauskas arvab, et need kindlustusfirmad, kes tahaksid edasi tegutseda, kuid kellel ei ole piisavalt aktsiakapitali, peaksid kahe-kolmekesi ühinema ja looma ühisfirma. Igatahes seni on juba kaheksa firmat teatanud, et nad on hakanud välispartnerit otsima. KJT andmetel tunnevad Leedu kindlustusärisse investeerimise vastu huvi Eesti Hansa ja Soome Sampo.
  Kuidas neil läheb, on raske öelda. Seni ei ole investeeringud BICOsse ja Hermis draudimasse edukad olnud. Kindlamalt tunneb end aga Drauda, mille aktsiakapitalist 95% kuulub Saksa firmale Alte Leipziger.
  Olgu kuidas on, KJT mõtleb juba praegu suurte välismaiste kindlustusfirmade võimalikele investeeringutele ning sellele, kuidas tõkestada väliskapitali võimalikku dumpingut.
  Seoses eelseisvate muudatustega Leedu kindlustusturul on hakanud tekkima rohkesti kindlustusmaakleri kontoreid. Seni on neid registreeritud 12 ja aasta lõpuks peaks nende arv kasvama 20ni.
  Ehkki neid ei ole 2000, nagu naaberriigis Poolas, valitseb üldine seisukoht, et järjest rohkem kliente hakkab kasutama ennem kindlustusmaaklerite kui kindlustusfirmade teenuseid.
  Muuseas, mitmed väiksemad kindlustusfirmad eriti ei varjagi, et nad kavatsevad hakata maaklerikontoriks. Nende hulgas on ka Eesti kapitaliga BICO.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Tahe Outdoors suurendas kahjumit
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Spordivarustuse tootja Tahe Outdoors kasvatas läinud aastal küll käivet, ent samas paisus ka kahjum.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.