31. juuli 1997 kell 22:00

Madal GDP kasv viis dollari üles

Neljapäeva hommikupoolel dollar langes võrreldes kolmapäevase tipptasemega. Turg oli närviline USA teise kvartali GDP ootuses ning keegi ei soovinud võtta positsioone. Varasel pärastlõunal dollar siiski tugevnes jeeni vastu 118,29/39-ni tulenevalt massilisest lühikeste positsioonide katmisest turul. Samuti teatas kõrge Jaapani ametnik, et Jaapan ei pruugi võtta tarvitusele vastumeetmeid, isegi kui dollar peaks tugevnema üle 120 jeeni taseme.

Saksa marga ja dollari kurss püsis kolmapäeva õhtust ühtlaselt 1,8331/36 tasemel. Marga kurssi mõjutas lühiajaline kartus Bundesbanki võimalike interventsioonide suhtes, ent pikemas perspektiivis hoiavad Saksamaa makromajandusprobleemid marga ilmselt nõrgana. USA GDP avaldamise järel tõusis dollar järsult üle 1,836 DEMi ehk 14,688 EEK taseme.

Teiste Euroopa valuutade vastu Saksa mark hommikupoolel tugevnes ning dollari tõusu järel püsis saavutatud tasemetel. Inglise nael kauples õhtupoolikul 2,6669/44 DEMi vahemikus. Rootsi Riksbanki juhatuse koosolek lõppes ettearvatult ilma muutusteta rahapoliitikas ning Rootsi krooni kurss marka oli 4,335/8 ehk 1,8448 Eesti krooni tasemel.

Nii USA võlakirjaturu kui New Yorgi börsi viis madal teise kvartali GDP taas tõusule, kuna mure majanduse ülekuumenemise pärast vähenes. Ka Euroopa turud hakkasid pärast tugevat algust USAs kiirelt tõusma.

Kulla hind fikseeriti Londonis 326,35 dollari tasemel. Kulla hinna langus on põhjustanud mitmete kaevanduste sulgemise Lõuna-Aafrikas ja Kagu-Aasias.

Hetkel kuum