• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas see on hea lahendus?

  POOLT
  See võib olla väga mõist-lik lahendus ja peaks olema kõigile palju vastuvõetavam variant. See tähendab, et me ei hakka rakendama meetmeid, mille efektiivsus on küsitav ja mis tõstavad toiduainete hindu. Samas on olemas otsetoetus, mis jõuab palju paremini põllumeeste tasku. Kui tollimaksul on üldse mingit mõju, siis on see väga kaudne. Kui põllumeeste eesmärk ei ole mitte tolle kehtestada, vaid leida efektiivseid toetusmeetodeid, siis peaksid nad olema sellise kokkuleppega rahul. Samuti peaks sellise kompromissiga rahul olema liberaalid, kui nad tõesti tahavad põllumajandust toetada. See oleks arukas kompromiss.
  Otsetoetuste puhul on praegu kaks võimalust välja pakutud -- teraviljatootjatele ja piimatootjatele. Teraviljatootjatele oleks tasutud külvatud hektari alusel, et defineeritakse, kuna on mingi pindala külvatud, ja siis selle eest saaks x krooni iga hektari pealt. Teine toetus on piimatootjatele ja see oleks x krooni iga lehma pealt, kui on teada, et see lehm annab vähemalt x tonni piima aastas.
  Raskem küsimus on selles, kuidas otsetoetusteks mõeldavat summat teraviljatootjate ja piimatootjate vahel jagada.
  VASTU
  Arvamus, mille kohaselt võib tollidest loobuda, kui tulevad otsetoetused, on sulepeast välja imetud. See ei ole argumenteeritud ja majanduslikult mõeldav otsus. Ma ei usu, et valitsuskoalitsioon on sõlminud sellise kokkuleppe. Kui räägime majandusmudelist, siis ei saa toimida üks ilma teiseta. See on umbes nii, et kui imikule piima annad, siis vanas eas pole piima vaja juua. See on absurd.
  Otsetoetustega on praegu selline lugu, et see süsteem on alles välja töötamisel ja sellepärast ei tahaks spekuleerida ja öelda neid nägemusi ühe või teise külje pealt. Selle kallal peab veel tegema tõsist tööd, et see süsteem oleks võimalikult läbipaistev, tootjale arusaadav ja ka riigil võimalikult täpselt kontrollitav, et ei tekiks nende toetuste jagamisel kahte pidi arusaamu.
  Eksperdid on praegu välja töötanud ja paika pannud viis punkti, millele oleks vaja otsetoetusi anda. Kindlasti primaarne on siin teravili ja kindlasti jääb sinna sisse ka piimatootmine. Täpsemalt on sellest praegu aga veel vara rääkida, sest selle kallal peab veel tööd tegema.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Starbucks väljub viimaks Vene turult
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.