14. august 1997 kell 22:00

Kas see on hea lahendus?

POOLT

See võib olla väga mõist-lik lahendus ja peaks olema kõigile palju vastuvõetavam variant. See tähendab, et me ei hakka rakendama meetmeid, mille efektiivsus on küsitav ja mis tõstavad toiduainete hindu. Samas on olemas otsetoetus, mis jõuab palju paremini põllumeeste tasku. Kui tollimaksul on üldse mingit mõju, siis on see väga kaudne. Kui põllumeeste eesmärk ei ole mitte tolle kehtestada, vaid leida efektiivseid toetusmeetodeid, siis peaksid nad olema sellise kokkuleppega rahul. Samuti peaks sellise kompromissiga rahul olema liberaalid, kui nad tõesti tahavad põllumajandust toetada. See oleks arukas kompromiss.

Otsetoetuste puhul on praegu kaks võimalust välja pakutud -- teraviljatootjatele ja piimatootjatele. Teraviljatootjatele oleks tasutud külvatud hektari alusel, et defineeritakse, kuna on mingi pindala külvatud, ja siis selle eest saaks x krooni iga hektari pealt. Teine toetus on piimatootjatele ja see oleks x krooni iga lehma pealt, kui on teada, et see lehm annab vähemalt x tonni piima aastas.

Raskem küsimus on selles, kuidas otsetoetusteks mõeldavat summat teraviljatootjate ja piimatootjate vahel jagada.

VASTU

Arvamus, mille kohaselt võib tollidest loobuda, kui tulevad otsetoetused, on sulepeast välja imetud. See ei ole argumenteeritud ja majanduslikult mõeldav otsus. Ma ei usu, et valitsuskoalitsioon on sõlminud sellise kokkuleppe. Kui räägime majandusmudelist, siis ei saa toimida üks ilma teiseta. See on umbes nii, et kui imikule piima annad, siis vanas eas pole piima vaja juua. See on absurd.

Otsetoetustega on praegu selline lugu, et see süsteem on alles välja töötamisel ja sellepärast ei tahaks spekuleerida ja öelda neid nägemusi ühe või teise külje pealt. Selle kallal peab veel tegema tõsist tööd, et see süsteem oleks võimalikult läbipaistev, tootjale arusaadav ja ka riigil võimalikult täpselt kontrollitav, et ei tekiks nende toetuste jagamisel kahte pidi arusaamu.

Eksperdid on praegu välja töötanud ja paika pannud viis punkti, millele oleks vaja otsetoetusi anda. Kindlasti primaarne on siin teravili ja kindlasti jääb sinna sisse ka piimatootmine. Täpsemalt on sellest praegu aga veel vara rääkida, sest selle kallal peab veel tööd tegema.

Hetkel kuum