20. august 1997 kell 22:00

Ära usalda ametnikku

Tegelikult võiks selle autoriveeru pealkirjastada «Ära usalda ametnikku, sest ametnik kaotab su dokumendid ära.» Proovige ajada Tallinna linnavalitsuses korda oma maadokumente, võidelda õiguse eest maad tagasi saada või saavutada ostueesõigust maa erastamiseks. Tulemus on kahesugune. See võtab tohutult kaua aega või saate ühel päeval teada, et teie dokumendid on kadunud.

Neid, kes on lõpuks eesmärgile väga lähedale jõudnud, võib tabada ootamatu uudis, et nende dokumendid on linnavalitsuse kahe ametkonna vahel samas hoones Vabaduse platsi ääres kaduma läinud.

Kuidas on see võimalik, hüüatate alguses imestunult, siis ärritunult. Teile vaatab vastu uskmatu kontoriametnik ja on sama nõutu. «Ma ju andsin need dokumendid ühe tüdruku kätte, kuhu ta need viis, mitte ei tea,» on üks kuuldud vastustest.

Kulub tükk enda kallist aega, et linnavalitsuse sadade kabinettidega majas kadunud paberitele jälile jõuda. Juhtub ka sedasi, et hoopis teises kabinetis istudes paistab üldise tohuvabohu seest välja üks toimik, mis tundub kangesti teie kadunud dokumentide moodi olevat. Lähemalt vaadates selgub, et nii see ongi.

Kõik eelpoolkirjeldatu pole muinasjutt või teemaarendus Gogoli teoste ainetel. Need asjad juhtuvad tänapäeval Tallinna linnavalitsuses. Tundub, et õigus oli ühel linnavalitsuse ametnikul, kes soovitas ise juures olla, kui dokumendid ühest toast teise rändavad.

See on ju absurd. Selleks et neid asju enam ei juhtuks, kutsun üles kirjutama Äripäeva kõigil neil, kelle dokumendid on Tallinna linnavalitsuses ametnike lohakuse tõttu vähemalt korra ära kaotatud. Anname selle nimekirja üle linnapea Ivi Eenmaale ja nõuame temalt vastust.

Hetkel kuum